Menu

Vérre megy…

2012.04.20.

Sokszor halljuk a rádióban, látjuk a tv-ben, olvassuk a neten, hogy a vérre szükség…gyógyszer készül belőle, operációnál van rá szükség. Így nem véletlen, hogy amikor egy-egy felhívást olvasok arról, hogy vért lehet adni, akkor igyekszem elmenni.

Legutóbb, április 12-én az AsiaCenterben volt véradás, ám a kerületben a Pólus Centerben minden hónap első péntekén 14-18 óráig biztos, hogy ott vannak a Magyar Vöröskereszt munkatársai, illetve egész évre előre lefoglalt időpontokban az Újpalotai Közösségi Házban is lehetőség van e nemes gesztus megtételére. Idén június 21-én, szeptember 20-án és december 20-án csütörtökön 10-18 óra között adhatnak vért a 18- 60 év közötti véradók az Újpalotai Közösségi Házban, amely programot a kerületi önkormányzat is támogatja.
-A véradás kapcsán mindig arra kell figyelni, hogy csak akkor menjünk el vért adni, ha egészségesek vagyunk. Fontos, hogy legyen nálunk TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcím kártya- mondta dr. Sebők Vilmosné.
A vérre folyamatosan szükség van. Én a XIV. és XV. kerület váradó szervezője vagyok. A két területtől összességében évente ötezer egység az elvárás, tehát hetente minimum 100 véradóra van szükségünk. Most pillanatnyilag jól állunk, de ha lecsökken a vérkészlet, azonnal kapjuk a riasztást. Áprilisban viszonylag könnyebb a helyzetünk, mert sokan ilyenkor lesznek 18 évesek, így az iskolákban diákként sokan adhatnak vért. Ám nagyon fontos, hogy az iskolák vezetése mennyire áll pozitívan a kérdéshez. Ahol példamutatás van a részükről, ott nagyon sok diák követi a pedagógusokat. Itt a kerületben a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskolában például nagyon sikeres a véradás, ám szívesen mennénk máshova is.
A Magyar Vöröskereszt által szervezett véradásokról részletes információt kaphatnak a www.veradas.hu weblapon, míg legközelebb a Pólus Centerben május 4-én 14-18 óra között lesz véradás- mondta dr. Sebők Vilmosné, akit a 06/70-933-8109-es telefonszámon, illetve a drsebokne@voroskeresztbp.hu lehet elérni.