Menu

Akadálymentesen

2012.04.14.

Műsorral és ajándékkal kedveskedtek az ovisok az óvodájuk akadálymentesítése kapcsán tartott ünnepségen a vendégeknek március végén. Az ünneplés apropóját pedig az adta, hogy mind a Rákospalotai Kertvárosi Összevont Óvoda Vácrátót téri Tagóvodájában, mind pedig a Molnár Viktor Óvodában fejlesztést végzett az önkormányzat az Új Széchenyi Terv Közép Magyarországi Operatív Programból nyert támogatásból.

Amint az ünnepségeken elhangzott, a Vácrátót téri Óvodában az akadálymentes parkoló, a bejárathoz vezető járda kiépítése lehetővé teszi a kerekesszékkel közlekedők bejutását az épületbe.
Ezzel párhuzamosan a Molnár Viktor Óvoda előtt az akadálymentes parkoló, a bejárathoz vezető tereprendezéssel kialakított akadálymentes lejtő kiépítése lehetővé teszi a kerekesszékkel közlekedők bejutását az épületbe.
Mindkét intézményben a bejárati portál cseréje a hozzá tartozó előtetővel, az akadálymentes mosdó és az aula burkolatának akadálymentes kiépítése a halmozottan hátrányos helyzetűeknek is megoldja a közlekedését az intézményben, valamint a foglalkoztatókhoz kiépített mosdók és burkolatok a kisgyermekek számára is biztosítják az akadálymentes, a segítséggel használók számára a mosdók használatát. A pályázat része volt az akadálymentes követelményeknek és az intézmény nevelési sajátosságainak megfelelő infokommunikációs táblarendszer is, melyet megvalósítottak.
Amint László Tamás polgármester az ünnepélyes átadásokon elmondta, a Vácrátót téri Óvodában a fejlesztés mintegy 14 millió forintba került, amihez majdnem 13 millió forint támogatást kapott az önkormányzat, míg a másik oviban az önkormányzat a beruházást több mint 17 millió forintból végezte el, amihez a pályázaton 15 millió forint támogatást nyert.
A kivitelező az Induct Trade Kft, illetve a Spec-Vill Kft. volt, míg a műszaki ellenőri feladatokat Zólyomi Attiláné látta el.
Az óvodák belső tereinek átalakítását Pandula András építészmérnök tervezte, aki a kerületben a Pattogós iskola felújításától kezdve már több intézmény számára készített belső felújítási terveket.
Pandula András elmondta, hogy alapvégzettsége mellett rehabilitációs környezettervezői szakmérnöki végzettséget is szerzett Svédországban, és ebben a speciális körben az általa összeállított Tervezési Segédleteket a mérnökök elismeréssel forgatják. Néhány évvel ezelőtt kidolgozta a „Gyermekbarát környezet” tervezési elveit is, amire a Szociális Minisztérium kérte fel, mert az óvodák és iskolák tervezésében nagy tapasztalatra tett szert.
Az intézményekben mind a vezetők: Ambrus Károlyné tagóvoda-vezető Vácrátót téri Tagóvoda), illetve Hajas Lászlóné óvodavezető (Molnár Viktor Óvoda), mind a szülők, nevelők köszönetüket fejezték ki a munkálatok elvégzéséért, míg az óvodások dallal, verssel, tánccal és ajándékkal kedveskedtek a hozzájuk érkező látogatóknak.

Kapcsolódó hanganyagok
László Tamás polgármester avató gondolatai (Vácrátót téri Tagóvoda)
Ambrus Károlyné tagóvoda-vezető gondolatai
Szülői köszönet
László Tamás polgármester köszöntője (Molnár Viktor Óvoda)
Hajas Lászlóné gondolatai