Menu

Hangulat a vasutak között

2012.04.05.

Solymos Tamás Géza festő is, esztéta is, emellett a vasút szerelmese. Az alkotó korábban animációs filmeket, reklámfilmeket és plakátokat készített.
Miután a retro hangulat számtalanszor rátör manapság is, így nem véletlen, hogy a vasúttal kapcsolatos érzéseit, a tárgyakat is vászonra viszi.

-Néhány éve elhatároztam, hogy fel kellene dolgozni a vasutat festői módszerekkel. A dokumentálás mellett azonban a festői motívumok megvalósítása nem egy egyszerű dolog- mondta a kiállítás kapcsán Solymos Tamás, akinek az április 19-ig a Csokonai Művelődési Központban látható kiállításának megnyitó gondolatait dr. Szelei Béla, a MÁV Zrt. Személyügyi főosztályvezetője mondta el.
-Én magam 25 éve lakom Rákospalotán, a régebbi MÁV-telepen, emellett 42 éve vasutas vagyok- mondta, majd a festő kiállítása kapcsán beszélt arról, hogy bár láthatunk itt mozdonyfordítót, vágánygépkocsit, útátjárót, eszközöket, berendezéseket, ám Solymos új irányba fordult.
-Olyat szeretett volna festeni, ami az emberhez közeli. Így a MÁV-telep lakóházait, vagy az innen kiragadott képek fogták meg. Azokat a témákat vitte vászonra, ami sajnos, elmúlóban van- mondta. Egy kicsit nosztalgiázva a Vasutas Telep történetéről is szólt- a kezdetekről, a korábban a Károlyi grófok tulajdonában lévő terület kialakulásáról.
-Amikor a vasút megjelent 1846-ban, az első állomás Pestről számítva Palota-Újfalu környékén volt, ahol most is megvan a Rákospalota-Újpest állomás, illetve ha már a múltról beszélünk: az épület mögött az a vendéglő még mindig ugyanaz, melyet többször átfestettek az elmúlt évtizedekben.
Ezen szavakkal ajánlotta mindenki figyelmébe a tárlatot, s amint Ferk Ilona, festő, a kiállítás szervezője hozzátette, ez az összejövetel nem egy kiállítás megnyitó volt , hanem egy baráti találkozó, ahol az érdeklődők mellett a MÁV dolgozói, a MÁV-telepen lakók is beszélgethettek egy kicsit.
A kiállítás a magyar vasút-történetét dokumentáló VASÚT-ART kiállítás-sorozatának egyik állomása.

Kapcsolódó hanganyagok

Képgaléria

Kapcsolódó cikk