Menu

Húsvét és pünkösd örmény miniatúrákon

2012.03.31.

Mi is az a miniatúra? Egy kicsiny kép, ami különböző anyagon (fémen, fán, papíron, vásznon stb.) önállóan jelenik meg, szöveget, könyvet, kódexet díszít.
Ilyen csodálatos miniatúrákat már a IV. században is készültek, ám azok, amelyeket az elkövetkező hetekben az újpalotai Boldog Salkaházi Sára Templom közösségi termében tekinthetünk meg, a IX. századból származnak.

Amint Nuridsány Zoltánné, a XV. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a templomban bemutatott miniatúrák a húsvéti és pünkösdi témakört dolgozzák fel. A gyűjtemény pedig annyira hatalmas, hogy az összes darabot nem is tudják a tárlaton bemutatni.
Az ünnepi alkalmon László Tamás, polgármester, a kiállítás fővédnöke örömének adott hangot, hogy a tárlat látogatása során lehetőség van arra, hogy ki-ki magányos lelki gyakorlatot tartson. Épp ezért egy olyan képet választott ki a polgármester, melyen Krisztus megjelenik az apostoloknak hitetlen Tamás.
-A hit és a hitetlenségnek valami egészen különleges módon való megjelenítése ez a kép…Rólunk szól, arról szól, ahogyan élünk. Igaz, ez a XIII. századból való, de a mai kornak is sokat mondó. Ám ezek nem archaikus képek, hanem a mának a képei.
dr. Fröhlich Ida egyetemi tanár e szavakat követően nyitotta meg a kiállítást, melyen beszélt a miniatúrák válogatásáról. Megtudhattuk, hogy közel 35 ezer darab örmény miniatúra van a világon, ami a sorozatos pusztítások, üldözések ellenére is megmaradtak. Sőt, ma is a világ számos pontján megtalálhatóak örmény miniatúra gyűjtemények. Külön kiemelte a Krisztus pokolra szállása című miniatúrát, amely téma nem található meg az Evangéliumokban sem.
-Eszerint még a feltámadása előtt a megváltás a múltra is érvényes, és az alvilágba leszállva megszabadítja onnan Ádámot, Évát, a tőlük származó igazakat, a királyokat egészen Keresztelő Szent Jánosig- mondta többek között.
A kiállítás megnyitóján Avedikián Viktória énekművész ismét csodálatos hangján adott elő örmény dallamokat.
A tárlat április 22-ig látogatható a rendezvények előtt és után, valamint a vasárnapi mise után és vasárnap délután 17-19 óráig.

Kapcsolódó információ:

„Bevonulás Jeruzsálembe – Matenadaran gyűjtemény, No. 7736 Evangélium, 11. század.

A XV. kerületi Örmény Önkormányzat 1998-as megalakulásától, a kulturális küldetést tatja fő feladatának.
A több ezer éves örmény kultúra mind szélesebb körű bemutatását és megismertetését tűztük ki célul. Széleskörű tevékenységünk mellett kutatjuk az igen gazdag örmény kódexmásoló iskolák fennmaradó gyöngyszemeit, a miniatúrákat, a VI. századtól, a XVIII. századig.
Örményország Kr.u. 301-ben keresztény állam lett, miután Világosító Szent Gergely megtérítette III. Tiridát pogány királyt és államvallássá tette a kereszténységet a világon elsőként.
301 után Örményországban elkezdték építeni a templomokat a pogány szentélyek helyén, majd később a kolostorokat is.
Ezekben a kolostorokban, magas szintű iskolák, egyetemek működtek. A szerzetesek kialakították a kódexmásoló és a miniatúrafestő műhelyeket is.
Maguk állították elő növényekből és rovarok nedveiből a máig színüket tartó festékeket. Csodával határos az a tény, hogy a világégések után, Örményországban, Jerevánban, a világhírű levéltárban a Matenadaránban, 17 ezer kéziratot őriznek.
A tudós szerzetes Mesrop Mastoc 390 körül megalkotta a 38 fonémiából álló örmény abc-t és 401 ben lefordították a Könyvek Könyvét, a Bibliát örmény nyelvre.
Ez a szellemiség hatotta át és őrizte meg az örményeket a pogány tengerben. S amikor a több évezredes, több évszázados üldöztetéskor menekülni kellett, az emberek nem a saját javaikat, hanem a felbecsülhetetlen értékű kódexeket mentették. Ezért tudjuk most bemutatni Önöknek a felbecsülhetetlen értékű kincseket” Nuridsány Zoltánné

Kapcsolódó hanganyagok
Nuridsány Zoltánné Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökének köszöntője
László Tamás polgármester üdvözlő szavai
dr. Fröhlich Ida egyetemi tanár nyitó gondolatai