Menu

Rekordlétszám a kerületi futóversenyen

2012.03.31.

A Palota-kupa Pólus futóversenyen soha nem voltak még annyian, mint ahányan március 25-én rajthoz álltak. A rendkívül nagy érdeklődés természetesen a kellemes időjárásnak is köszönhető volt, de ez cseppet sem von le abból a tényből, hogy a versenynek ma már igenis rangja van.

Még a Pólus Center 1993-as átadásakor történt, hogy az áruház kampány jelleggel egy futófesztivált hirdetett meg a XIV., a XV. és a XVI. kerületi iskolák számára. A bevásárlóközpont azt kérte a diákoktól, hogy az iskolájuktól futva tegyék meg a távolságot az áruházig. Ezzel akarták ugyanis demonstrálni, hogy az intézmény milyen központi helyen található. Arra azonban nem gondoltak, hogy a kezdeményezésükből egy 16 éven át tartó mozgalom lesz.
-A második évben már azzal a szándékkal kerestük meg a Pólus Centert, hogy szeretnénk a futóversenyt ismét megrendezni – mondta Cziegner Károly, a Budapesti Atlétikai Szövetség XV. kerületben lakó versenybírája. – Szerencsére az áruház is támogathatónak találta a programot, amelyet azóta is minden esztendőben megrendezünk.
A mezei futóverseny azonban nem csak a XV. kerület életében fontos sportesemény, hanem a hazai atlétikasport számára is. Ez ugyanis a szabadtéri atlétikai versenyek nyitóprogramja. Mivel március elején még bármilyen időjárás előfordulhat, a 16 év során akadt, hogy hóban, esőben, de akadt, hogy tavaszi napsütésben kellett futniuk a versenyzőknek.
Az idei eseményt szerencsére kegyeibe fogadta az időjárás, és ennek köszönhetően rekordlétszámú résztvevőt, több mint ezer futót regisztrálhattak a szervezők. A számtalan program között mindenki megtalálhatta a kedvére valót. Voltak, akik csak kocogni kívántak, de a profi atléták számára is rendeztek versenyt. Az idei esztendő egyik újdonságaként pedig a verseny zárószámaként a kutyák és gazdijaik is együtt futhattak.
A verseny helyszíne a szokásoknak megfelelően a Szilas-patak partja volt, mely területet a RÉPSZOLG munkatársai előzetesen ismét rendbe raktak. A lebonyolítást a Budapesti Atlétikai Szövetség vállalta, a verseny helyszínét pedig a kerületi polgárőrök biztosították. A rendezvény fő támogatója a Pólus Center és a XV. kerületi önkormányzat volt. Ez utóbbi egy külön versenyt is meghirdetett a helyi iskolák számára. Az az intézmény, amelyik a legtöbb gyereket tudta mozgósítani egy kupát és 50.000 Ft értékű Hervis vásárlási utalványt kapott.
-Polgármesterként öröm kilátogatni egy ilyen rendezvényre – mondta László Tamás, a kerület vezetője. – Ennyi mozogni, sportolni vágyó embert ugyanis ritkán látni egy helyen. De azért is jó kilátogatni az ilyen rendezvényre, mert ilyenkor lehet szembesülni a hiányosságokkal is. Többek között azzal, hogy a verseny résztvevői jelenleg kénytelenek egy ideiglenes hidat használni ahhoz, hogy a patakon átkelhessenek. Ezt az ideiglenes átkelőt a jövőben egy állandó fahídra kell majd cserélni.
László Tamás polgármester elmondta, hogy az önkormányzat a tavalyi verseny óta sikeresen megtisztította a Szentmihályi út melletti kiserdőt, melyet remélhetőleg a terepfutók és a kerékpárosok vesznek majd birtokba.
A XV. kerületi iskolák futóversenye a legnagyobb létszámú futam volt, több mint 400-an álltak rajthoz. A legtöbb gyerek (191 fő) a Hartyán Általános Iskolát képviselte, így az önkormányzat által felajánlott kupát ők vihették haza. De a második helyezett Szent Korona Általános Iskolának is sikerült 115 tanulót mozgósítania. Ebben a számban a lányoknál László Tamara (Hartyán) nyerte a versenyt, megelőzve Cabrera Kovács Jázmint (Szent Korona) és Papvári Hannát (Neptun), míg a fiúknál Farkas Tamás (Hartyán), Izbéki Ferenc (László Gyula) és Szíjártó Richárd (Hartyán) volt a sorrend.
A Palota Kupa – Pólus futóversenyen a legidősebb versenyző több mint 80 esztendős volt, és több jeles személyiség, mint például a Szerencsekerék egykori műsorvezetője, majd sportújságíró, jelenleg pedig az ATV híradósa, Gajdos Tamás – aki nem mellesleg a közelmúltban Masters Európa-játékokat nyert futásban – is lefutotta a szervezők által kijelölt távot.