Menu

Históriák nyomában

2012.03.23.

Novemberben kilenc iskola diákjai kezdtek bele a kerületi helytörténeti vetélkedősorozatba, melyet három fordulóban rendeztek meg. Az első megmérettetésnek a Csokonai Művelődési Központ adott helyet, melynek keretében többek között a diákoknak a kerületrészekre sétálva meg kellett találniuk egy-egy adott helyszínt Pestújhelyen, Rákospalotán, Újpalotán, miközben a többiek bent vetélkedtek a házban.

Az elkövetkező két forduló, melyen már csak nyolc iskola (Czabán Általános Iskola, Dózsa György Gimnázium, Károly Róbert Általános Iskola, Kolozsvár Általános Iskola, Kossuth Általános Iskola, László Gyula Gimnázium és Általános Iskola, Pestújhelyi Általános Iskola, Szent Korona Általános Iskola) csapata küzdött meg egymással, a Pedagógia Hét folyamán, szerdán és csütörtökön volt. Az előbbinek a Rákospalotai Múzeum adott helyet, ahol mind a kertben, mind az udvaron zajlottak a fordulók, míg a második napon a Csokonai Művelődési Központban vetélkedtek a csapatok.
A múzeum épületében a feladatok között szerepelt, hogy olyan tárgyakat kellett megtalálnia a diákoknak, amelyek nem illenek arra a helyre, ahol láthatóak, így a birkanyíró fésűt, a szabóollót, a kávédarálót, a vasalót. Egy másik feladatban korabeli képek alapján kellett felismerniük és elhelyezniük a térképen az adott épület helyét, mint például: Széchenyi Filmszínház, Rákospalotai katolikus templom, illetve tapintás alapján kellett felismerniük egy-egy tárgyat (patkó, pecsétnyomó, derelyemetsző). Közben az udvaron gólyalábazás, diótörés és célba dobás várt a csapattagokra.
Az utolsó napra, március 22-re már előzetesen kellett készülniük a diákoknak, pontosan egy délutánjuk volt arra, hogy előre megadott szavak alapján egy színdarabot írjanak, amit elő is kellett adniuk. Az időkapszulába úgy kellett elhelyezniük tárgyakat a csapatoknak, hogyha 50 év múlva valaki megtalálná ezeket a dobozokat, mi emlékeztetné őket 2012-re, illetve emellett maketteket is készítettek. Kerületi híres embereket kellett felismerniük a csapattagoknak, és memóriajáték is várt rájuk.
A zsűrinek (Tajti Réka, az OMIS Iroda munkatársa, Fodor Dalma, kerületi pedagógiai koordinátor, valamint Sikfalvi Judit, a Bp. Északi Református Egyházmegye iskolaügyi előadója) nem mindig volt könnyű dolga, ám a hosszú hónapokig tartó verseny végeredménye délutánra megszületett.
A díjkiosztón László Tamás polgármester is részt vett, aki a csapatoknak átadta az elismeréseket, valamint szólt arról is többek között, hogy mennyire fontos a helyi identitás, a lakóhelyünk megismerése, feltérképezése.
A verseny győztese projektort kapott, a második – egy ping-pongasztalt, míg a harmadik helyezett egy hordozható CD lejátszót, a IV. V., VI. csocsóasztalt, míg minden csapat focilabdával, csokoládéval és könyvutalvánnyal térhetett haza.
A győztes a Kolozsvár Általános Iskola csapata lett, a második a Károly Róbert Általános Iskola-, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Pestújhelyi Általános Iskola csapata állhatott.