Menu

Áprilisban virágba borul a kerület

2012.03.22.

Ébredezik a természet, kezdenek kizöldülni a parkok, terek. A meleg idő beköszöntével a Répszolg Kft. munkatársai elkezdték a takarítást, a növények ápolását a zöldterületeken, és hamarosan hozzálátnak a virágok kiültetéséhez is. A részletekről Demeter Jánost, a Répszolg Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

A parkok, terek gereblyézésékor összegyűjtött leveleket, növényi részeket célszerű komposztálni, hiszen a komposzt később felhasználható a talaj javítására. Az önkormányzat éppen ezért tervbe vette, hogy idén komposztálóhelyet létesít a kerületben, ahol az összeszedett falevelekből, a kaszált fűből és a gallynyesedékből komposztot készíthet majd a Répszolg. Demeter János azt is elmondta, hogy a cég már megvásárolta azt az aprítógépet is, amivel a gallyat összedarabolhatják a komposzthoz, a vastagabb ágak összeaprításával pedig a cserjék alá teríthető mulcsot kapnak.
Az idei faültetésekről is beszélt a kft. vezetője, és kiderült, hogy idén tavasszal 200 fa ültetését tervezik, amelyek egy része, összesen 42 növény a Bácska utcát díszíti majd. A szép formájú díszgyertyánokat a járda szélén kialakított favermekbe ültetik ki. A Répszolg munkatársainak azonban nemcsak a fák ültetése, hanem azok gallyazása is feladata. A fák ritkítását viszont az ELMŰ is végezheti az elektromos légvezetékek környékén, – teszi hozzá Demeter János – és azon se csodálkozzon senki, ha vállalkozókat lát gallyazni, ugyanis a Répszolg Kft. megbíz alvállalkozókat a munkával.
A virágültetésekről Demeter János elmondta, hogy a kerületnek kizárólag saját tulajdonú parkjai vannak, és ezekben összesen 480 négyzetméternyi virágágyásról kell gondoskodniuk. -Régebben sokkal nagyobb területen ültettünk virágokat, de a rendelkezésre álló források szűkülésével az ágyások száma is lecsökkent a városrészben – magyarázta az ügyvezető.
A virágágyásokba április végén fogják kiültetni a növényeket, a parkokat mézvirágok, büdöskék, pistikék, a kukacvirágok és a kakastaréjok díszítik majd. Virágok pompáznak majd többek között a Nyírpalota és Késmárk utca csomópontjában levő, a Szőcs Áron utcai és a városháza környékén levő ágyásokban. A virágok telepítésére, gondozására 12 millió forintot költenek 2012-ben.
A villanyoszlopokra felhelyezett virágtartókba is jut növény idén is, ahogyan a Répszolg vezetője fogalmazott: minimum annyi kikerül, mint tavaly. A tervek szerint ezerkétszáz cserép muskátli díszít majd körülbelül 200 oszlopot az utak mentén.
A parkfenntartásra idén 80 millió forintot költhet a zöldfelületek gondozásáért is felelős önkormányzati cég, és ezen felül a fák ápolására is jut 20 millió forint. Az összegből nemcsak a fák ültetését végzik el, hanem a fakataszter készítésekor felmért balesetveszélyes növények kivágását is.
Az önkormányzat tervezi, hogy idén két kutyafuttatót is építtet, amire 4 millió forintot szán a kerület vezetése. A helyszín egyelőre még kérdéses, annyi azonban már bizonyos, hogy a kerület több pontján, a lakóteleptől a családi házas részekig is lenne igény a kutyafuttatókra.