Menu

Egyeztettek a támogatásokról

2012.03.22.

A civil szervezetek és egyházak, vallási közösségek támogatásáról szóló rendeletekben foglaltakról tartott megbeszélést az önkormányzat március 13-án. Az egyeztetésen az új civil törvényről is beszéltek a résztvevők.

A civil szervezetek a tavalyihoz hasonlóan idén is 8 millió forintra pályázhatnak. A rendszerben annyi a változás, hogy idén kétszer ír ki pályázatot az önkormányzat – tájékoztatta a résztvevőket László Tamás polgármester. Az első kiírást március 29-én-, a következő pályázatot pedig június 30-áig teszi közzé az önkormányzat. Az elszámolásokat december 31-éig kell benyújtani.
Változás még, hogy az új civil törvény alapján a támogatható tevékenységnél összesen öt kategóriát határoztak meg. Az első kategóriában a nemzeti összetartozás erősítését szolgáló programok szerepelnek, a második az Űj nemzedékek jövőjéért című programblokk, a harmadik kategória a Mobilitás és alkalmazkodás címet viseli, a negyedik a Közösségi környezetért elnevezést kapta, az ötödik pedig a Társadalmi felelősségvállalás és önkéntesség címet viseli. A főbb kategóriákon belül meghatároztak több alprogramot is. Új elem, hogy a támogatott tevékenységnél a felmerülő rezsiköltségekre az elnyert pénz 25 százaléka felhasználható.
A pályáztatásról Bitvai Nándor alpolgármester elmondta, hogy mind a két pályázatra ugyanaz a szervezet nem adhatja be kérelmét, így tehát vagy márciusban vagy a júniusban kér támogatást. Az első pályázatra 4,8 millió forintot, a másodikra pedig 3,2 millió forintot különített el az önkormányzat. Az alpolgármester felhívta a figyelmet, hogy azok a civil szervezetek pályázhatnak, akik elkészítették és leadták a 2011 évről szóló beszámolójukat május 31-éig. A beszámolónak tartalmaznia kell egyszerűsített mérleget, eredmény-kimutatást, eredmény-levezetést, közhasznúsági mellékletet és, ahol kettős könyvvitelt alkalmaznak ott kiegészítő mellékletet is be kell nyújtani. Az alpolgármester kérte, hogy a civil szervezetek minél előbb készítsék el a beszámolóikat.
Az ütemterv szerint a márciusban kiírt pályázatra április 16-áig lehet leadni a kérelmeket, míg a júniusi beadási határideje július 30-a. A támogatásról szóló döntést a pályázat benyújtásától számított 30 napon belül meghozzák.
A költségvetésben 8 millió forintot különítettek el egyházi működési pályázati keret címén, valamint 5 millió forint áll rendelkezésre vis major esetekre. A támogatásban részesíthető tevékenységeknél két kiemelt programblokkot határoztak meg, ez egyik a kirándulások, hittanos táborok, nyári táborok, a másik a kulturális rendezvények, előadások.
Az idei pályázatban annyi a változás, hogy két pályázatot hirdetnek meg, az elsőt március 19-éig kiírták, amelyre április közepéig lehet pályázni, a másodikat június 30-ig teszik közzé és július végéig lehet rá pályázni.