Menu

Szikrázó tél

2012.03.21.

Bár Antal György verseskötetének Szikrázó tél a címe, a versek meghallgatása- különösen Helyey László színművész tolmácsolásában – igazi tavaszi hangulatot varázsolt a Csokonai Művelődési Központban megrendezett könyvbemutatón megjelent közönség szívébe.

A szerzővel dr. Balázs Tibor, a Magyar Írószövetség tagja, az Accordia Kiadó igazgatója beszélgetett, mi jelenlévők pedig külső szemlélőként élvezhettük az elhangzott mondatokat.
Amint Antal György az életéről mesélte, már kamaszkorában verselni kezdett, de igazából hosszú évtizedekig az asztalfióknak írta sorait. A verseit pedig szinte ösztönösen írta, így költőnek tulajdonképpen csupán néhány éve tartja magát.
-Néhány éve megismerkedtem László Tamás polgármester- országgyűlési képviselővel, akinek odaajándékoztam az Emlékezés című versemet. Azt mondta, hogy ez egy jó vers. Ettől még nem lettem költő. Ám a fiókból elővettem az évtizedek óta őrzött verseimet azzal, hogy csinálok egy CD-nyi hangfelvételt. A stúdió, ahova elvittem, adott egy árajánlatot, ám amikor elolvasták a verseket, szinte önköltségi áron elkészítették a hanganyagot, jónak tartották a verseket, ezeket közkinccsé kell tenni. A verseket pedig Helyey László színművész mondta el.
A kötet előszavában rangos irodalmárok – Baranyi Ferenc, Kossuth-díjas költő, műfordító, Gyimesi László, Nagy Lajos-díjas költő, kritikus, dr. Szeghalmi Elemér irodalomtörténész – szavai olvashatóak.
Antal György verseit magam részéről több száz költői termés vizsgálata után érdemesnek tartom a méltó elemzésre… Költői világát az érzelem feszítő ereje és a kifejező képesség széles skálája jellemzi… Hajlékony stílusérzékével a közhelyek felé mozdulást is meghiúsítja és képes sorait magasabb régiókba emelni – írja többek között dr. Szeghalmi Elemér.
A könyvbemutatón a költőt a kötet lektora, dr. Bognár Stefánia, költő, műfordító és Csontos Márta, költő, műfordító, a Szegedi Írók Társaságának tagja is faggatta.
Így szó esett arról is, hogy a szerelmes versek a megélt szerelmes élmények hatására születtek, valamint, hogy Antal György példaképe Füst Milán volt, akinek esztétikai előadás-sorozatát hallgatta, illetve akinek személyében atyai jó barátot nyert, akinek otthonában is szívesen látott, gyakori vendég volt.
-A verseket úgy írtam, hogy a körülöttünk lévő élmények váltottak ki ezeket a gondolatokat. A költő szerepe az, hogy elmondja a maga igazát- mondta Antal György, aki arról is szólt, hogy négy kötetnyi verset adott oda a kiadónak, hogy válogassanak, mi jelenjen meg.
A Szikrázó tél című verseskötet megjelenését a XV. kerületi és a IV. kerületi Önkormányzat, és ezen belül is László Tamás és Wintermantel Zsolt a két kerület polgármestere támogatta.

Kapcsolódó weblap:

Kapcsolódó hanganyag:
A könyvbemutató hanganyaga