Menu

Nagyobb mozgásteret kaptak a civilek

2012.03.09.

Komoly szerepet töltenek be a civil szerveződések a társadalomban, hiszen számos önkormányzati vagy állami feladatot vesznek át részben vagy teljes egészében a helyhatóságoktól és a kormányzattól. A működésükben január 1-jétől változás állt be az új civil törvény életbe lépésével, ezért tanácskozásra hívták a civil szerveződéseket az önkormányzat dísztermébe, ahol tájékoztatót hallhattak a résztvevők az új jogszabályról.

A meghívottak közül sokan éltek a lehetőséggel, számos civil szervezet képviseltette magát az eseményen.
-Az új törvénnyel a jogalkotó olyan keretszabályozást hozott létre, amely biztosítja a civileknek a hatékony működést a jövőben – magyarázta Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a törvény ismertetésekor. A szakember arra is kitért, hogy a tavaly december 5-én, az önkéntesség napján elfogadott törvénnyel könnyítetni kívántak a civil szerveződések adminisztratív terhein azért, hogy a legfontosabb feladatukra, a működésükre tudjanak koncentrálni.
A törvény részleteiről a helyettes államtitkár elmondta, hogy a jogalkotó tisztázta a civil szervezet fogalmát, így az egyesületek, az alapítványok és új elemként a civil társaságok tekinthetők civil szerveződéseknek. A civil társaságot két természetes személy már megalapíthatja, és a társulás létrehozását elég írásos megállapodásban rögzíteniük.
A közhasznú munkát jó színvonalon és távlatokban gondolkodva kell végezniük a szervezeteknek, ezért a társadalmi támogatottságot és a működőképességük fenntartását igazolniuk kell a közösségeknek. A helyettes államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy közhasznú szervezetnek az tekinthető január 1-jétől, amely megfelel a törvényben leírtaknak.
A szerveződéseknek május 31-éig beszámolót kell készíteniük, amit el kell küldeniük az Országos Bírósági Hivatalhoz (1363 Budapest, Pf.: 24). A beszámolónak tartalmaznia kell pénzügyi beszámolót és tevékenységi jelentést. A dokumentum beküldése után a szervezetet automatikusan felveszik a közhiteles nyilvántartásba, így például a pályázatoknál nem kell kiváltani a társasággal kapcsolatos dokumentumokat, ugyanis a pályázat kiírója a nyilvántartáson keresztül hozzáfér ezekhez az adatokhoz. Ezzel a megoldással csökkennek az adminisztrációs terhek és a pályázatok elbírálása gyorsul, valamint a támogatásokhoz is hamarabb jutnak hozzá a szervezetek.
A gyakorlatban is kapnak segítséget a civil társulások, ugyanis a megyékben és a fővárosban összesen 20 civil információs centrumot hoz létre a minisztérium. Az információs centrumokban támogatást kapnak majd például a pályázatok megírásában, és tanácsokkal is szolgálnak nekik az ügyeik elintézéséhez. A centrumok inkubátorházként működik majd, ami többek között azt is jelenti, hogy a házakban levő közösségi tereket a civil szerveztek rendelkezésére bocsátják.