Menu

A futónagykövet sokakat vár a Körvasút mellé

2012.03.09.

Az utcai futóversenyeket szervező Budapest Sportiroda a futás népszerűsítése érdekében tavaly év végén pályázatot írt ki úgynevezett futónagykövetek kinevezésére. A pályázatra jelentkezni kellett. A BSI-nél olyan személyekre vártak, akik maguk is gyakorlott futók, és életmódjukkal, tapasztalataikkal segítségére lehetnek a kezdő futóknak.

A XV. kerületben az Újpalotán élő Szalay Krisztián jelentkezett és kapta ezt a kitüntető címet.
-Az én történetem nagyon egyszerű, közel tíz éve még ugyanis 115 kg volt a testsúlyom, amit nagyon szégyelltem, ezért elhatároztam, hogy lefogyok. Egyrészt az életvitelemen változtattam, többek között kevesebbet és tervszerűbben ettem, másrészt pedig mozogni kezdtem. A kettő együtt eredményre vezetett, mert nyolc évvel ezelőtt 35 kg-ot sikerült lefogynom. Időközben azonban a mozgás életem részévé vált, és ez mind a mai napig így is van.
Szalay Krisztián eddig több mint ötvenszer teljesítette már a félmaratoni távot (21 km-t) és hétszer már a maratoni 42 km-t is lefutotta. Időközben a Testnevelési Egyetemen testedzői képesítést is szerzett, és, mikor meghallotta a BSI felhívását, elsőként pályázott a programra.
-Jelenleg két kerület – a XIV. és a XV. – futónagykövete vagyok. Az edzéseink helyszíne most még a Rákos-patak partja, de, ha igény lesz rá, akkor a Körvasút mellett is tartunk edzéseket. Jelenleg heti egy vagy két alkalommal edzünk, de, mivel magam a hét több napján is futok, ez az edzésszám igény szerint akár bővíthető is.
A futónagykövetek a Facebook segítségével szervezik az edzéseket. A közösségi oldal felhasználói pedig szerencsére nem csak online, hanem a valóságban is nagyon lelkesek. Ennek köszönhetően ma már a két kerületből közel hatvanan (alkalmanként 8-10 ember) járnak edzésekre.
-Ma már egyre többen futnak, de az is bebizonyosodott, hogy az emberek egy része szívesebben mozog csapatban, mint egyedül. Ezen kívül sokaknak motivációt adhat, hogy másokkal edz együtt, arról nem is beszélve, hogy sokan vannak, akik nem csak fogyni, mozogni szeretnének, hanem egy-egy maratoni, félmaratoni versenyre kívánnak felkészülni, nekik pedig nagy szükségük van tanácsokra, instrukciókra.
A futónagykövetek első megmérettetése február utolsó hétvégéjén a BSI által meghirdetett „Télűző km-gyűjtés” volt. Szalay Krisztián elmondta, hogy a XIV-XV. kerületekben is sokan gyűjtötték a kilométereket, és nem egy futó akadt, aki először teljesítette a nagykövet által kijelölt 13 km-es távot.
Aki szívesen csatlakozna az edzésekhez, az elsősorban szerdánként és néha csütörtökönként is 18 órától megteheti ezt a Trákos-patak és a Csömöri út találkozásánál. De az érdeklődők a Facebookon is felvehetik a kapcsolatot Szalay Krisztiánnal, aki minden információt megoszt velük az edzésekkel és a futóversenyekkel kapcsolatban.