Menu

Lotz János szövegértési és helyesírási verseny a Neptunban

2012.03.07.

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium meghirdette az országos Lotz János szövegértési és helyesírási versenyt, melyen a kerület több iskolája is indított versenyzőt. Az a megtisztelő felkérés érte iskolánkat, hogy rendezzük meg a Pest megyei döntőt. Mivel iskolánk egyik tanulója is bejutott a döntőbe, így még nagyobb örömmel vállaltuk el a verseny lebonyolítását.

Időközben kiderült, hogy egy mozgásában korlátozott tanuló is bejutott a Pest megyei döntőbe, így az ő speciális versenyeztetését is lehetővé tettük.

A döntő 2012. február 9-én 1400 órakor kezdődött, az ünnepélyes megnyitó keretében Vizér Klára alpolgármester asszony köszöntötte a 49 megjelent versenyzőt és kísérőiket.

Tájékoztató a versenyről:

A verseny célja:

  • a magyar nyelv ápolása,
  • a szövegértés mint kulcskompetencia fejlesztése,
  • a helyesírás alaposabb elmélyítése,
  • a tanulók nyelvi érzékenységének fokozása.

Dr. Lotz János (1913-1973) nyelvészprofesszor a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium kiváló evangélikus diákja volt 1923-1931 között, majd nyelvészeti kutatásai ismertté tették Európában és Amerikában egyaránt. A világhírű nyelvészprofesszor, az MTA tiszteletbeli tagja, a George Washington Díj kitüntetettje. A gimnázium az ő tiszteletére és emlékére indította útnak a róla elnevezett szövegértési és helyesírási versenyt.

A versenyen az általános iskolák és középiskolák 7-8. évfolyamos diákjai vehettek részt.

A Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzat Polgármesteri Hivatala részéről, Vizér Klárának és Donga Árpádnénak; valamint kerületünk Pedagógiai Szakkönyvtára részéről Dr. Frenyó Vilmosné Lászlónénak együttműködését munkatársaim, s a részvevők nevében köszönöm.