Menu

A plébánia farsangja

2012.02.20.

A Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia farsangi bálja február 18-án, este hatkor kezdődött a Pestújhelyi Közösségi. Házban. Már jóval előtte hatalmas volt a sürgölődés, jövés menés, készülődés. A nagyterem zsúfolásig telt, a hangulat kitűnő volt.

Sok jó ember kis helyen is elfér, tartja a mondás. A PeKH színházterme ugyan nem mondható kicsinek, de befogadóképessége mégis véges. Így minden bizonnyal nagyon sok jó ember jött össze a plébánia farsangján, mert, bizony igen szorosan voltak állítva az asztalok. De szükség is volt rájuk. Még a kezdési idő után is sorra érkeztek a látogatók. Igaz, olyan is akadt, aki nem akarta kihagyni a rendezvényt, de egyéb fontos elfoglaltsága máshová is szólította, így nem maradt végig. Sőt! Amint fél füllel hallottam, volt, aki a szórakozásból nem tudta kivenni a részét, de segíteni azért eljött. Be kellett rendezni a termet, szendvicseket kenni… volt munka bőven!.
Molnár Béla c. prépost, bibliai idézettel nyitotta meg a bált. Különösen szép, az élet minden területén érvényesíthető ige képezte mondandója alapgondolatát:: „Minden, amit tesztek, szeretetből történjék” (Szent Pál)
A jókedvre derítő, humoros műsor elsőre tán véletlennek tűnő eseménnyel kezdődött.. Egy „illetéktelenül betévedt vendég”, egy raszta hajú fiatalember tántorgott fel a színpadra, sűrűn emlegetve az által is jól ismert környéket, különösképpen a Doktor Sándor utcát (a PeKH helyszíne, a Szűcs István utca egy ideig ezt a nevet viselte). Majd arról hallgathatott a közönség egy értekezést, hogy, vajon, miért is maradt el a második vízözön? A jelenlévők megtudhatták, Noé képtelen volt építményével határidőre elkészülni, mert a bürokrácia minduntalan gátat vetett a munkájának. Be kellett (volna) szereznie ilyen-olyan már nevükben nyakatekert szervektől, még bonyolultabb nevű, s olykor homályos célú engedélyeket, s egyáltalában, a mindenütt falakba, tiltakozásokba, és nem éppen ésszerű előírásokba ütközött….
Hasonló szellemben, vidám, szórakoztató számokkal, kitűnő slágerekkel folytatódott a program, késő estig. Volt tombola, sütemények versenye, és az utóbbiakból, meg sok féle -pl. kolbászos, körözöttes, sonkás, stb – szendvicsekből természetesen az asztalokra is jutott bőven.
A belépő véletlenül sem nevezhető borsosnak, hisz a a családi változat pl csupán 2500 Ft-ot kóstált, s ezzel akár nyolcan is bebocsátást nyerhettek – egy család.
A Pestújhelyi Keresztelő Szent János Plébánia rendszeres, éves programjai közé tartozik a farsangi bál. Idén, immár, tizedszer rendezték meg. A vitathatatlanul jól sikerült, hangulatos est után ugyan néhányan úgy vélekedtek, hogy korábban színvonalasabb volt a program, de ez semmiképp sem az idei rendezvény kritikája, sokkal inkább a korábbi magasztalása lehet. A jó hangulat mellett mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok véleménye, akik idén először vettek részt a plébánia farsangján. Vadon Mária is mint „első bálos” volt jelen. Kérdésünkre elmondta, nagyszerűen érezte magát. – Úgy a szervezésről, mint a programról, a hangulatról csak jót mondhatok- fejtette ki.