Menu

Batyus Szilas farsang

2012.02.22.

A Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes február 17-én este 6 órától a Pestújhelyi Közösségi Házban rendezte meg farsangi batyus bálját. Jelmezversennyel, tombolával, különféle játékokkal várták az érdeklődőket, és természetesen a tánc sem maradt el.

A szellemes hirdetmény szerint: „belépés jelmezben ingyenes, mely kiváltható Rákóczi képmásával (vagyis 500 forintért is vehetünk belépőjegyet” Farsangolni jelmezben az igazi, s ha még az ember spórolhat is általa…. nem meglepő, hát, hogy a nagyteremben kicsit s nagyot egyaránt láthattunk maskarába bújva, pl. hercegnő, cica, béka, szerzetes és apáca képében. Az állandóan mozgásban lévő, s a teremből is jövő menő farsangolókról nem pontos a statisztika, de azért elmondható, hogy az ifjabbak, sőt, kimondottan a gyerekek voltak többen.
Ha Szilas, sejthető, hogy a hagyományőrzés fontos szerepet kap: zene élőben ment, komplett zenekar szolgáltatta, még cimbalom is volt!
Tánc, beszélgetés, és mókázás mellett igazi, nevettető versengésekkel múlatták az időt. Az egyik feladat szerint pl két papírlap használatával kellett minél gyorsabban megtenni az utat a startvonal és a színpad között. Hogy mennyiben segít az út megtételében a papírlap? Semennyit. Inkább nehezít, és éppen ez a dolog lényege! A lapokat a játék szerint ugyanis le kell tenni a földre, az egyikre az egyik lábat, a másikat a másikat helyezni, majd fél lábon állva a levegőben lévő talp alól kivenni a lapot, s előrébb rakni, rálépni, most ugyanezt a másik lábnál… Egyszerű, és mulatságos.
Ahogy a régi mondás tartja: „ha jöttük, lesztek, ha hoztok, esztek”. Ezt akár tekinthetnénk a batyus bálok, összejövetelek mottójának is. Praktikus, szerencsés, mondhatni, mindenkinek ajánlható megoldás. A kínálat sokoldalú, nem számolhatja el magát a szervező a mennyiséggel, és, ami szintén nem utolsó szempont: mindenki számára gazdaságos. Így aztán, a megéhezőknek szomjazóknak sem volt oka panaszra.
A batyus farsangot egyébként először tavaly rendezte meg a kerületi néptáncegyüttes.