Menu

Szabályozásba épülő ötletrészek

2012.02.24.

A Rákospalota városrészközpontjának kialakítására kiírt, A vasúttól a sportcélú városközpontig című városépítészeti ötletpályázaton két második helyezett pályaművet hirdettek, első helyezettre ugyanis nem tett javaslatot a bíráló bizottság. A beérkezett művek közül 8 tervet vásárolt meg kerület vezetése, amelyeknek egyes részleteit beépítik a készülő kerületi szabályozási tervbe. A két második helyezett terv bírálatából kiderül, hogy mely elemeket tartotta a legjobbaknak a terveket bíráló grémium.

A Mérték Építész Stúdió tervezői pályaművükben a vasúti megálló környezetében, a Novák piac helyén, olyan épületet képzeltek el, amely a különböző tömegközlekedési járatokra való átszállási lehetőséget is biztosítja. A piac mellett levő Karácsony Benő parkot is korszerűsítik, burkolt szigeteket, zöldfelületeket, sétányokat és közösségi tereket képzeltek el. Fasorokat és zöldsávokat alakítanának ki, és virágokkal, valamint cserjékkel tennék látványossá a tér kiemelt részeit.
A bírálat szerint a terv értékes eleme a templom előtti beépítés, valamint a sportközpont és környezetének kialakítása. A műfüves pályát képzeltek el a jelenlegi pályát szegélyező futópálya és a meglevő lelátók elbontásával. Az új stadiont az Illyés Gyula utcai fronton építenék, amellyel az Epres sorral párhuzamosan egy újabb sétány kialakítására lenne lehetőség, úgy, hogy erre „fűznék fel” a sportcélú városközpont létesítményeit. A szabadtéri rendezvény tér is kapcsolódik a sportcentrumhoz az uszoda és a templom közötti területen. A javaslatban elbontanák a Budai II. László stadion melletti klubházat, azzal a megoldással, hogy a már említett sétányról megközelíthető új létesítményekben a klubház funkciója visszapótolható.
A városrészközpontban levő üzem tömbjét „kipucolnák”, s oda intelligens irodaépületekből álló innovációs parkot helyeznének el. A Fő út és főleg a gyalogosközlekedést szolgáló Bácska utca közötti tömb Széchenyi téri oldalát is átalakították a tervezők. Az Epres sor Fő úti torkolatának átépítésével a felszabadult területen helyeznék el a Rákospalota Múzeum épületét is. Az Epres sor és a sétány közötti, a templom mögötti sávban közcélokra használható területeket alakítanak ki.
Az A+ Építész Iroda munkatársainak terve Rákospalota meglevő adottságaira épít, úgy, hogy az általuk elképzelt fejlesztések jól ütemezhetőek. A pályázat a városközpont közlekedési hálózatára, forgalomcsillapítására vonatkozóan hasznosítható javaslatokat tartalmaz. A vasútállomás felé a központtól közvetlenül csak gyalogos közlekedést biztosítanának a Lukácsi Sándor utca meghosszabbításával, és a sín mentén sétányt képzelnek el. A Karácsony Benő parkot egységes zöldfelületként kezelik a tervezők a pályázatban.
A stadiont megtartanák a jelenlegi helyén és köré építenék az új sportlétesítményeket (sportcsarnok, uszoda), amelyekkel együtt egy összefüggő, az általános iskolát, a sportszállót is magában foglaló sportcélú épületegyüttes jönne létre. A templom és a sportközpont között jó arányú közösségi teret hoztak létre.
A területen a meglevő épületek többségét megtartják, a jelenlegi utcaképeken nem nagyon változtattak, de a Bácska utca menti tömbben a gyalogos közlekedésre több helyen javaslatot tesznek a tervezők.
Az ötletpályázatra beérkezett terveket minden érdeklődő megtekintheti, ugyanis kiállítják ezeket a Csokonai Művelődési Központban. A tárlat megnyitását február 29-én tartják délelőtt 10 órakor.