Menu

Szolgálatra készen télen-nyáron

2012.02.23.

A nyáron, tavasszal, ősszel biciklin, télen viszont gyalogosan közlekednek a kerületgazda szolgálat munkatársai. Ahogyan Kurucz László, a kerületgazda szolgálat vezetője fogalmazott: „a kerékpárral és gyalogosan járőröző munkatársai nem távolodnak el a lakosságtól, bármikor meg lehet állítani őket, ha segítségre van szükség vagy, ha csak egy kis „baráti” beszélgetésre.” S, hogy mi változott a szolgálat életében a tavaly augusztusi indulás óta? Erről is kérdeztük a szolgálat vezetőjét.

Ne csodálkozzon azon senki, hogy este 10 órakor nem lát járőröző kerületgazdákat, ugyanis változott a szolgálat munkaideje. A téli időszakban, február végéig déli 12 órától este 8 óráig tart a szolgálatuk a kerületi rend őreinek. A hidegben nincs kedvük a huligánoknak a parkok, közterületek rongálásához – magyarázta Kurucz László –, viszont a téli időszakban a hajléktalanoknak kellett nemegyszer segítséget nyújtaniuk. A kihűlő félben lévő, beteg rászorulókhoz az elmúlt időszakban sokszor kellett hívniuk a Menhely Alapítvány krízis autóját. A szabálytalan kutyasétáltatásból adódó konfliktusok változatlanul fennállnak. Nagyon sokan még mindig póráz és szájkosár nélkül viszik ki a közterületekre a nagytestű kutyákat, ami egyrészt jogsértő, másrészt a többi járókelőben félelmet kelthet.
A tavaly augusztusi indulás óta felhalmozódott tapasztalatok alapján úgy döntött az önkormányzat, hogy megváltoztatja a kerületgazdák munkamódszerét. Eddig egy körzetet két kerületgazda ellenőrzött párban, februártól azonban a párok hetente átmennek más-más körzetbe. A változtatás célja, hogy minden munkatárs megismerje a kerület egészét, minden körzetben otthon legyenek. –Az új beosztás azonban nem változtat semmin, a lakók a megszokott telefonszámokon hívhatják a kerületgazdákat, és a munkatársak kimennek a bejelentésre – hangsúlyozza Kurucz László.
A kerületgazdák mindegyike szívén viseli a közterületek rendjét, jó kapcsolatot ápolnak a kerület lakóival. Ezt a kerületi lakosoktól kapott visszajelzések is megerősítik. Kurucz László ezzel együtt reménykedik abban, hogy hatósági jogkört kapnak, amire az új önkormányzati törvény lehetőséget is teremt.
A lakosság igényelné, hogy a kerületgazdák délelőtt és hétvégén is járőrözzenek a kerület utcáin, terein. Ez a tizenhét fős létszám azonban nem teszi lehetővé újabb műszakok felállítását, viszont a szolgálat munkatársai a meglevő feladataikat maradéktalanul el tudják látni, bejárják a kerület összes körzetét.

Kerületgazdák csoportvezetője (30)219-4725

I. körzet
Váci vasútvonal – Szántóföld utca – M3 autópálya – Szentmihályi út
(30) 552-7257

II. körzet
Váci vasútvonal – Szentmihályi út – M3 bevezető út
(30) 421-1366

III. körzet
M3 bevezető út – Szerencs utca – Drégelyvár utca – Rákospalotai
Körvasút – sor
(30) 377-9132

IV. körzet
M3 bevezető út – Bánkút utca – Páskomliget utca – Nyírpalota út –
Szerencs utca
(30) 376-3428

V. körzet
Szilas-patak – Nyírpalota út – Páskomliget utca – Bánkút utca
(30) 375-5489

VI. körzet
Nyírpalota út – Szentmihályi út – nagyfeszültségű távvezeték –
Zsókavár utca
(30) 375-5368

VII. körzet
Drégelyvár utca – Nyírpalota út – Zsókavár utca – nagyfeszültségű
távvezeték
(30) 375-6091

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: