Menu

Kerületi sportolókat tüntettek ki

2012.02.22.

Február 16-án tartotta a Magyar Karate Szakszövetség a hagyományos évadnyitó rendezvényét. Ezeken az év eleji kötetlen hangulatú találkozókon szokták megjutalmazni az előző esztendőben kiemelkedő eredményt elérő sportolókat ls edzőiket.

Az idei esztendőben azonban ez az évadnyitás az átlagosnál is ünnepélyesebbre sikeredett. A Magyar Karate Szövetség ugyanis idén ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját.
S hogy lapunk tudósítója mit keresett ott ezen a sportági rendezvényen? Nos, ennek egy oka volt, a szövetség elnöke, dr. Mészáros János a tavalyi eredményei alapján többek között két kerületi sportolót is elismerésben részesített. Győriványi Renáta, a Dynamic Karate SE versenyzője (edzője Fischer Mihály) 2011-ben a Malajziában rendezett kadet, junior és U21 világbajnokságon a kadetek között +54 kg-os súlycsoportban 5. lett. Renátát csak egy hajszál választotta el attól, hogy nagy álmát, egy világbajnoki érem megszerzését teljesítse. Három nyertes mérkőzést követően éppen a döntőbe jutásért vívott mérkőzésen szenvedett vereséget egy bosnyák ellenféltől, majd a bronzmeccsen szoros csatában egy német sportolótól kapott ki. Ez az ötödik hely eddigi legjobb eredménye volt, korábban ugyanis csak stílus EB-n és vébén ért el érmes helyezést, ám a versenykaratéban eddig még csak országos bajnoki címekkel büszkélkedett.
A másik díjazott az a Metzger Szandra volt, akit egyrészt a hazai karatesport egyik legnagyobb ígéretének tartanak, s aki kisebb kitérőt követően alig három évvel ezelőtt tért vissza a kerületbe. Szandra 1995. óta karatézik, ma az MTK sportolója. A sportág iránti rajongása családi eredetű volt, hisz már a nagybátyja, Grósz Lajos is fekete öves karatés volt. A palotai lány eleinte shito-ryuval foglalkozott, mely ágazatban 2003-ban világbajnok lett, majd ő is versenykaratés (WKF) lett, és 2009-ben U21-es Európa-bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet, majd tavaly egy újabb világbajnoki érmet, ezúttal egy bronzot szerzett. Szandra az idei esztendőtől már csak a felnőttek között versenyezhet. Nehéz év elé néz, de bízik benne, hogy tavaszi Európa-bajnokságon, illetve az őszi világbajnokságon a súlycsoportjában ő képviselheti majd a magyar színeket.