Menu

Újpalotai bronzérem a Karate Európa-bajnokságon

2012.02.18.

Február 10-12. között Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezték a 39. Kadet, Junior és U21-es Karate Európa-bajnokságot. A magyar válogatott népes küldöttséggel (23 fővel) utazott a kontinensviadalra.

A csapatban Győriványi Renáta és Derzsi Tamás révén két újpalotai karatéka (Dynamic SE) is helyet kapott. A Magyar Karate Szövetség tájékoztatása alapján rendkívül rideg, télies időjárás fogadta az EB mezőnyét Bakuban. A hó és a mínuszok arrafelé olyannyira ritkaságnak számítanak, hogy a hideg miatt kijárási tilalmat rendeltek el a városban. A sportolók is kénytelenek voltak a szállodájukban edzeni, s csak a verseny időpontjában mentek át a sportcsarnokba.
A két újpalotai versenyző már az első napon tatamira lépett. A kadetek között Győriványi Renáta (+54 kg) egy orosz ellenféllel kezdett. A Dynamic SE versenyzője kiválóan védekezett, de mivel ő sem tudott akciót végrehajtani, a mérkőzés pont nélküli döntetlennel zárult. Ilyenkor a bírók döntenek a győztesről, és ezúttal a döntnököktől az orosz versenyző több zászlót kapott. A győztes ezt követően egészen a döntőig menetelt, ami azt jelentette, hogy Renáta a vígaszágra került. Itt sajnos újabb nagy név várt rá. A francia ellenfele pedig, aki később a bronzérmet is megszerezte, egyelőre még túl nagy falat volt Fischer Mihály tanítványa számára. Renáta tehát élete első kontinensviadalán helyezetlenül zárt, ugyanakkor a teljesítményét jól tükrözi, hogy mindkét mérkőzésen sikerült megnehezítenie esélyesebb ellenfele dolgát.
A nap másik „XV. kerületi” mérkőzésén Derzsi Tamás (-52 kg) hatalmas sikert ért el. Az első fordulóban ugyan vereséget szenvedett ukrán ellenfelétől, de a vígaszágon javítani tudott, és nagy csatában legyőzte dán ellenfelét. A bronzmérkőzésen aztán az ellenfele sérülés miatt nem tudott kiállni, így az érmet Tamás szerezte meg. Ez a bravúr a magyar csapat további jó szereplését is megalapozta. A magyar válogatott ugyanis várakozáson felül jól teljesített a 39. korosztályos Európa-bajnokságon. Tamásék összesen öt érmet és három pontszerző helyet szereztek, mely eredménnyel a nemzetek rangsorában is előkelő helyen végeztek.