Menu

Szép évindítás – Újévi koncert a Hubayban

2012.02.09.

Január 28-án, szombaton este hatkor kezdődött, és nyolc után ért véget a Hubay Hangversenytermében (Bocskai utca 70-78) az Újévi koncert. A rendezvény igazi év-kezdő ajándék volt a kerületieknek és ide látogatóknak: neves előadók, koccintási lehetőség, és ingyenes belépés várta a közönséget.

Több remek program jutott erre a hétvégére, sőt, teljesen azonos időpontra is a kerületben. Mégsem lehetett kétséges, s úgy is történt: a kitűnő előadók, és a népszerű dallamok teltházat hoztak. A Stolz, Lehár, Strauss, Kálmán Imre műveiből felcsendülő részletek, szólók, duettek magukkal ragadták a közönséget, s láthatólag az előadókat is. A Magyar Állami Operaház művészei: Bazsinka Zsuzsanna, Kiss B. Attila, Sárkány Kázmér, valamint a Dózsa Gy. Gimnázium tánctagozatos hallgatói, Boniszlavszky Attila hegedűművész, Szakács István zongoraművész a Hubay Kamaraszimfonikusok és az est karnagya, a rendezvénynek otthont adó Hubay zeneiskola igazgatója, Kőrösy Róbert – aki egyébként harsonaművész – mind átéléssel, érzékelhető odaadással szerepeltek.

Hasonló elkötelezettséggel konfereált Vucskicsné Sziki Ágnes, az iskola pedagógusa. Az önmagában is kitűnő programhoz, profi előadásmódhoz valami megfoghatatlan, ám jól érzékelhető pluszt adott a közreműködők szeretetteli hozzáállása.

Nem véletlenül volt az est mottója az, hogy „K o c c i n t s o n  v e l ü n k ! ” – a szünetben a színház terem melletti Hubay galérián tálcákra készítve teli pezsgőspoharak várták a nagyérdeműt.  A rendezvény egyik támogatója, az önkormányzat, a program; a másik, a Szent István Pincészet a koccintás térítésmentességét biztosította.

A közönség soraiban a kerület alpolgármestereit, és Kukely Juliát, a pestújhelyi illetőségű világhírű operaénekesnőt is felfedezhette a szemlélődő.

Az idő, mint minden kellemes elfoglaltsággal, gyorsan repült. A közönségnek fel sem tűnt, hogy már eltelt két óra, miközben – hogy, csak néhányat ragadjunk ki, a darabok közül – , a Terefere polka pezsdítő, az Adagio andalító hangulatba ringatta. Minden bizonnyal hajlamosak lettek volna jóval tovább maradni. ám, az előadók nem hallgattak önmagukra, legalábbis ami a dalszöveget illeti. Ugyanis, éppen a „Húzzad csak kivilágos virradatig” volt a program befejező darabja.

Az est végén szellőrózsából, orchideából és gerberából kötött elegáns csokrokkal köszöntél meg az előadók közreműködését. Kedves, váratlan gesztusként Kőrösy Róbert a magáét átnyújtotta az első sorban ülő Vizér Klára alpolgármester asszonynak.

 

A fellépő vendég szólisták:


Bazsinka Zsuzsanna

(Budapest, 1965. július 1.) Az operaénekesnő (szoprán) gyermekkorában zongorázni és klarinétozni tanult. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte, 1989-ben. 1989 óta a Magyar Állami Operaház magánénekesnője. Sokat játszott Németországban, tagja volt a karlsruhei, a lipcsei valamint az esseni operaházaknak is. Az Operaház 125. évadjának nyitóelőadása előtt (ahol Erkel Ferenc Bánk bánjának Melindáját alakította) elsőként vehette át a frissen alapított Osváth Júlia-díjat.

Díjai:

  • 1987: Dvorak-énekverseny I. díja (Karlovy Vary)
  • 1990: Belcanto-énekverseny II. díja (Belgium)
  • 2006: Székely-plakett díj
  • 2008: Osváth Júlia-díj
  • 2009: Érdemes művész


Kiss B. Atilla

(Bánffyhunyad, 1963. január 28.) Az erdélyi származású Liszt-díjas tenor, Kiss B. Atilla a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia ének, és opera szakán szerzett diplomát. Két évig a Conservatoire de musique de ville de Luxembourg ösztöndíjasaként Ionel Panteánál, majd a prágai Mozart akadémián tanult ének- és operaművészetet. 1993-ban debütált a kolozsvári operában. A Magyar Állami Operaházban 1999-ben lépett először színpadra Szokolay Sándor Szávitri című operájában Szattjaván szerepében. Elsősorban hőstenor szerepeket, oratóriumokat és kantátákat is énekel. Külföldi vendégszereplései során Tokiótól Torontóig a világ különböző operaszínpadain lép fel. Az Erkel Ferenc művéből forgatott operafilmben, a Bánk bánban a címszerepet énekli és alakította Marton Éva és Rost Andrea partnereként.

Díjai:

  • Liszt Ferenc-díj (2002)
  • Kriza Ágnes-díj
  • Traian Grozăvescu Nemzetközi Tenorverseny I. díj
  • Artis Jus-díj
  • Simándy József emlékpakett
  • Havasi István-díj
  • Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2011. március 15)


Sárkány Kázmér

(Mohács, 1954. május 13.) Komlón járt zenei tagozatú általános iskolába, ahol hét évig hegedülni is tanult. Később öt évig volt tagja a Honvéd Együttes hivatásos férfikarának. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1986-ban Simándy József tanítványaként operaénekesi és énektanári diplomát szerzett. Főiskolásként Jevgenyij Nyesztyerenko kurzusain tanult több alkalommal Budapesten és Moszkvában is. 1986-ban I. díjat nyert budapesti Liszt Ferenc Énekversenyen. 1986-ban a Magyar Állami Operaház szerződtette. Rossini A sevillai borbély című operájában debütált Fiorello szerepében. Fellépett Európa számos operaházában, de énekelt az Egyesült Államokban valamint Kanadában és Japánban is.

Díjai:

  • 1986-ban I. díjat nyert a budapesti Liszt Ferenc Énekversenyen.
  • 1984-89 között háromszor nyerte el az ARTISJUS kitüntető oklevelét magyar zeneművek népszerűsítéséért.
  • 1987-ben a bécsi Richard Wagner Társaság ösztöndíjasa volt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.
  • 1992-ben JUVENTUS-díjat kapott a Magyar Állami Operaházban.
  • 2002-ben MSZOSZ-díjat kapott (Szakszervezetek Művészeti-Kulturális Díja)

Képgaléria: