Menu

Sárga mentőautó Rákospalotán

2012.02.04.

Január 28-án új autót kapott a rákospalotai mentőállomás. Az új autó azonban nem csak eltérő, sárga színe miatt érdemel említést.

-A sárga színű VW Crafter egyike annak a 37 új rohamkocsinak, melyet az Országos Mentőszolgálat vásárolt – mondta Glasz Richárd mentőtiszt, a rákospalotai mentőállomás vezetője. – A miénk volt az első jármű, melyet üzembe helyeztek a fővárosban.
A VW Crafter szaknyelven egy esetkocsi, mely a legmodernebb eszközökkel van felszerelve. A járműben gyakorlatilag a műtéten kívül minden orvosi beavatkozás végrehajtható. Az esetkocsik azok a járművek, melyeket a súlyosabb esetekhez küldenek ki. A járműben ugyanis nem csak ápoló, hanem mentőorvos is helyet foglal, aki, ha a helyzet úgy kívánja, azonnal be tud avatkozni.
– Évente körülbelül 8000 esethez riasztanak bennünket. A jelenlegi állományunk 35 fő, és négy kocsival rendelkezünk. Ez utóbbiak közül kettő 24 órában közlekedik. Az egyik a most kapott esetkocsi, a másik pedig egy úgynevezett kiemelt mentőautó, mely szintén nagy büszkeségünk, hisz ilyen járműből mindössze négy található a fővárosban.
A szakember elmondta, hogy sajnos a 8000 riasztás nagy része még mindig indokolatlan. A mentősök feladatkörébe ugyanis a balesetek, sérülések ellátása, a váratlan szülések levezetése, illetve a kismama mielőbbi kórházba juttatása, a mérgezés elleni gyors beavatkozás, illetve az egyéb életveszélyes állapotok (légzés- keringés leállása) megszűntetése és a közterületen rosszul lett emberek ellátása tartozik. Az esetek nagy részében azonban lakáshoz hívják őket, és gyakran csak azért, mert a háziorvos alternatíváját látják bennük.
– A kerületben 24 órás orvosi ügyelet működik (307-22-22), ha valaki rosszul érzi magát, esetleg gyógyszerre van szüksége, az őket hívja, ne pedig a mentőket. Nekünk ugyanis elsődleges feladatunk az életveszélyes helyzetek elhárítása. Ráadásul nagy terület tartozik a felügyeletünk alá, s minden egyes téves riasztás, leköti az erőnket, amely más, súlyosabb helyzetekben már hiányként jelentkezhet.
Jó hír a kerületi mentőállomás dolgozói számára, hogy hamarosan (valószínűleg ezen a nyáron) elhagyhatják a Mentő utcai szűk, lelakott állomáshelyüket, és az önkormányzat, illetve az Országos Mentőszolgálat jóvoltából beköltözhetnek az Őrjárat utcai egészségügyi központban kialakított új komplexumukba.