Menu

Angol, a gyakorlatban

2012.02.02.

Nagy a sikere, a kerületi angol nyelvtanfolyamnak. Az első csoportok január második felében vizsgáztak. A résztvevők többsége folytatja a tanulást, e mellett új kezdő csoportok is indulnak.

Polyák Edit képzésszervező, a Csokonai MK munkatársa kérdésünkre elmondta, teljesen ingyenesen, 64 órás képzésen vehettek részt a 20-40 év közötti jelentkezők. A feltétel csupán a kerületi lakhely volt. Két-két csoport indult három művelődési intézményben ( Csokonai, PeKH, USZIK) s elsősorban az adott ház környékéről várták a jelentkezőket. De, ha valakinek a másik időpont volt megfelelő, és főleg, a „helyiekkel” a létszám nem telt még be, rugalmasan kezelték a helyszínek kérdését. A tapasztalatok szerint, Újpalotán mutatkozott a legnagyobb érdeklődés – innen jelentkeztek a legtöbben – de, itt a lakosság létszáma is magasabb, mint más kerület részeken.
A tanfolyam célja a gyakorlatban hasznosítható nyelvi tudás biztosítása Az, hogy legfontosabb alaphelyzetekben való tájékozódás, egy esetleges külföldi út során a személyes ügyek intézése ne jelentsen gondot a hallgatóknak. Merjenek, és tudjanak megszólalni. Azok számára, akik szeretnék folytatni a tanulást, már nem ingyen, de még mindig a piaci ár alatt, önköltséges formában biztosítják továbbra is az oktatást, február 13-tól. A legjobban teljesítők közül pedig egy csoportnyi – 10-15 ember – kvázi ösztöndíjasként, ezen a magasabb szintű tanfolyamon továbbra is ingyenesen vehet részt. Hogy kik e szerencsések, a három oktató javaslata döntötte el.
A tanfolyamon egyébként, bár a hallgatók kaptak leckéket, nem hivatalos nyelvtankönyvből, vagy munkafüzete használva tanultak, a nyelvtan másodlagos szerepet töltött be az élő szavak, kiejtés, s megszólalás mellett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bevált a módszer, tetszik a hallgatóknak.
A pestújhelyi Tengely Krisztina, a program egyik résztvevője is maximális elismeréssel nyilatkozott a tanfolyamról. Mint elmondta, lekéste a jelentkezést, s ezt még inkább bánta, mikor hallotta, hogy ismerősei milyen lelkesedéssel számolnak be az órákról. A probléma megoldódott. Segítőkészen fogadták a Csokonaiban, és lehetővé tették, hogy ha csúszással is, de csatlakozzon, tanulhasson, ha szeretne. A rugalmasság és odafigyelés abban is megmutatkozott, hogy a szervezők a napközben munkában lévők időbeosztását is figyelembe vették a kezdési időpontok. A hatkor kezdő csoport óráira kényelmesen oda tudott érni. Tanáruknál, Székely Ágnesnél pedig kívánni sem lehetne jobbat. Mindenre odafigyelt, többször rákérdezett, biztosan mindenki érti-e az addigiakat, s csak ez után mentek tovább az anyaggal. – mondta Krisztina, majd hozzátette, nem véletlen, hogy miként a legtöbben, ő is tovább folytatja a tanulást.
Aki eddig nem kapcsolódott be, annak sem kell elkeserednie: most is, és ősszel is indulnak majd folyamatosan további, ingyenes képzést biztosító kezdő csoportok.