Menu

Farsangi Fesztivál 2012

2012.01.26.

A farsang időpontja minden évben változik, mivel zárónapja a húsvét napjához kötődik. A farsangi időszak január 6-tól, Vízkereszt napjától hamvazószerdáig, azaz idén február 22-ig tart. Ekkor kezdődik ugyanis a 40 napos nagyböjt időszaka.

S ha itt a farsang, akkor a Farsangi Fesztiválra is évről évre sor kerül a Pestújhelyi Közösségi Házban, amely több mint húsz esztendeje indult útjára.
Idén a fesztivál február 20-tól négy napon át tart. A program célja a két évtized alatt mit sem változott: bemutatkozási, föllépési lehetőséget adni a kerületben élő, vagy itt tanuló vers- vagy prózamondásban, hangszeres zenében, színjátszásban, éneklésben, valamint a tánc bármely műfajában jeleskedő, 6-18 éves diákoknak.
S hogy milyen egy ilyen fesztivál hangulata, arról egy korábbi rendezvényről szóló beszámolóban így tudósítottunk:
„Ezen a héten a kerület iskoláiban a gyerekek olyanok voltak, mint a méhkasban zöngicsélő méhek gyülekezete. S nemcsak az iskolákban, hanem a Pestújhelyi Közösségi Házban is. A művelődési intézményben ugyanis minden délután különböző kategóriákban álltak a színpadra a fiatalabbak és idősebbek- az ovisok, a kisiskolások, a nagyobbak és a középiskolások. Volt néptánc és hastánc, társastánc, színpadi tánc és modern tánc, vokális zene és hangszeres zene, kamarazene, próza és vers, színjáték és paródia. S a gyerekek csak jöttek…jöttek és mosolyogtak, s komolyan viselkedtek…s a tehetségüket megcsillogtatták a zsűri előtt. Mert volt zsűri is, s ha ők ott ültek minden délután, s órákon keresztül figyelték a fellépőket, akkor már értékelték is a produkciókat. Ahogy mondani szokás: nem volt a zsűri könnyű helyzetben, s ugyan jó tanácsokkal ellátták a versenyen megmérettetőket, ám mindenkit megdicsértek a munkáért.
A napok folyamán többször is elhangzott, hogy évről évre egyre sikeresebb a Farsangi Fesztivál, s egyre nívósabb produkciókat lát a zsűri.
Sokan oklevelet kaptak, ám a legkiemelkedőbb fellépők Fesztivál-díjban is részesültek.”
S mint minden évben, így idén is lesz Fesztivál Gála, ahol a Fesztivál-díjban és a Kiemelt Fesztivál-díjban részesülők lépnek majd fel. Minderre március 10-én kerül sor.
– S miután a szakértő zsűri kiválasztotta a jók közül a legjobbakat, a Fesztivál Díjasokat, a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársai a szó szoros értelmében nyakukba veszik a várost, és megpróbálnak a díjazottaknak igazi örömet okozó ajándékot vásárolni. Eddig ez még minden évben sikerült. A gála résztvevői nevében is remélem, hogy ez az idén sem lesz másként- mondta Nagy Edit, a művelődési intézmény munkatársa, a fesztivál főszervezője.
Az idei évi fesztiválra február 10-ig lehet jelentkezni a kerület iskoláiban, illetve a Pestújhelyi Közösségi Házban.