Menu

Németország újra a Száraznádra vár!

2012.01.13.

A Száraznád iskolában megszokhattuk, hogy mindig történik valami, így többek között a különböző pályázatokon való részvétel is. A Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci programjában pedig szintén már nem először vesz részt az iskola. Az előzményekről és a jelenlegi pályázatról Illés Erika gyakorlati oktatásvezető, projektkoordinátor számol be honlapunk olvasóinak.

-Több mint 10 évre visszanyúló hagyományainkhoz híven 2008 után 2011-ben újra pályázatírásra adtuk a fejünket és újabb sikert értünk el! Ezúttal a „Megalapozott szakmaválasztás: biztosabb jövő, avagy a pályaorientáció, szakmai előkészítés és alapozás a 9 – 10. évfolyamon” címmel készítettük el pályázati anyagunkat a Tempus Közalapítvány, Leonardo da Vinci, Egész életen át tartó tanulás programjának pályázati felhívására! Ennek eredményeképpen 2012 márciusában 10 fő 9 – 10. évfolyamos diákkal elutazhatunk a németországi Rüsselsheim városába, ahol kéthetes szakmai gyakorlaton vehetnek részt tanulóink. Fogadó iskolánk az AVM Rüsselsheim már több mint egy éve vár iskolánk tanulóira, hiszen 2010 szeptemberében elsőként ők tettek látogatást iskolánkban. Akkor gy csodálatos hetet töltött nálunk az AVM Rüsselsheim szakképző iskola 10 fős diákcsoportja tanáraik kíséretében, melynek kulturális és szakmai programját is a magyar néphagyományok jegyében állítottuk össze számukra!
Jelenlegi pályázatunk fő célkitűzése a 9 – 10. évfolyamos tanulóink helyes, reális pályaválasztásának elősegítése, megalapozása! Ennek megfelelően tanulóink 3 szakmacsoporttal ismerkedhetnek meg közelebbről egy kicsit más szemszögből is a szakmai gyakorlat ideje alatt: Vendéglátás, Mezőgazdaság, Gépészet. Persze nem megyünk rögtön fejjel a falnak! Szakmai gyakorlatunk megkezdése előtt hozzánk hasonlóan partnerintézményünk is nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy diákjaink – akik talán még életükben nem voltak külföldön – közelebbről is megismerkedhessenek az fogadóiskolánkkal és azokkal a diákokkal, akik a két hét alatt szorosan együtt fognak dolgozni tanulóinkkal. Ennek első állomása – rendhagyó módon – egy kötélpályán fog megvalósulni: „Gyakorlatok és határtapasztalatok” címmel. Ezután kezdődhet csak meg az igazi közös munka, melynek programjában szakmai gyakorlatok, szakmai kirándulások lesznek a fő tevékenységek! Közös főzés, rovarhotel és működő tutajkészítés is megtalálható a gyakorlati programok között. A szakmai kirándulások csúcspontja pedig az OPEL autógyár meglátogatása lesz! Természetesen a kötött szakmai gyakorlati programok mellett nagy hangsúlyt fektetünk a környezet, a város megismerésére is. A projekt jelenleg a kiválasztási folyamat kezdetén áll. Már ismertettük tanulóink számára kisebb csoportokban a kiutazás lehetőségét, az osztályfőnökök pedig javaslatot tettek a lehetséges kiutazók személyére. A következő feladat tanulónké lesz: egy előre elkészített teszt – feladatlap kitöltésével fejezhetik ki részvételi szándékukat. A teszt kiértékelése után 25 tanulót fogunk kiválasztani, akik elsődleges jelöltjei lesznek a kiutazó csoportnak, majd két hétvégére szervezett csapatépítő és kiválasztó tréningen véglegesítjük a kiutazó 10 fős csoport tagjait! Igazi kihívás és felelősség ez számunkra – tanárok és vezetők számára, hiszen a lehető legjobb jelölteket kell megtalálunk, projektünk sikere csak így lesz biztosított!
Az előző évek pozitív és értékes tapasztalatai alapján azonban úgy gondolom, hogy új, jelenlegi projektünk is nagyon sikeres és különleges lesz. Már most biztosak vagyunk abban, hogy remek élményekkel, megalapozottabb tudással, pályaválasztási döntésképességgel és komoly barátságokkal a tarsolyunkban fogunk majd hazatérni- mondta a projektkoordinátor.

Kapcsolódó cikkek