Menu

Csillogó szemek, áhítatos tekintetek

2011.12.19.

Pénteken délután a Csokonai Művelődési Központ udvara gyerekzsivajjal telt meg. Mindez nem volt véletlen, mivel a kerületi oktatási intézmények hátrányos helyzetű diákjait hívta el az önkormányzat egy karácsonyi ajándékműsorral és ajándékokkal tarkított délutánra.

A résztvevők nevében Tajti Réka, a polgármesteri hivatal OMIS Irodájának munkatársa köszöntött mindenkit, majd a kicsinyeknek Vizér Klára alpolgármester két gyermekét kézen fogva mondott néhány kedves szót, illetve megkérdezte a gyerekeket, hogy tudják-e, mikor jön a Jézuska, mikor lesz Karácsony, majd arra biztatta őket, hogy rajzoljanak szüleiknek, nagyszüleiknek, mert nemcsak kapni, hanem adni is jó.
Mielőtt az egyházak képviseletében megjelent Fábián Sándor, a Rákospalotai Baptista Gyülekezet lelkésze, Szabó András, a Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze, valamint Repcsik Gyula, az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Plébániatemplom plébániai kormányzója szólt volna néhány gondolatban a gyerekekhez, Donga Árpádné, az önkormányzat Szociális, Családvédelmi és Tulajdonosi Bizottságának elnöke gyújtotta meg az adventi koszorún az első gyertyát.
Az evangélikus lelkész így kezdte szavait:
-Számomra most kezdődik a karácsony, és ez az első olyan igazi előkarácsonyi ünneplés- mondta, majd arról beszélt, hogy az ajándék érkezésében az angyaloknak nagy szerepe van. Hiszen a kis Jézus érkezésének hírét szintén egy angyal hozta Máriának, valamin angyalok serege jövendölte az Isten fiának, a megváltónak az érkezését a pásztoroknak. Emellett arról is beszél, hogy nem a karácsonyfa alatt dől el a karácsony, az Isten még az emberek létezését megelőzően eltervezte, hogy elküldi egyszülött fiát.
-A karácsony azért a szeretet ünnepe, mert Isten szeret bennünket és minden ajándék ebből fakad- mondta, majd a második gyertya lángja is fellobbant néhány pillanatra, ugyanis a szél erősen fújdogált.
Szabó András, a Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkésze arról beszélt, hogy a hittanosok csoportjaival egy adventi kalendáriumot hoztak létre, melyen minden héten egy-egy ablakot kinyitnak a négyből. Az első csoport tagjai a megbocsátás szót írták az ablakba, a másik csoport a boldogságot, a harmadik a szeretet szót. Még nem tudni, mi lesz a negyedik ablak mögött, de ezt a 3 szót érdemes magunkkal vinnünk. Ti pedig képzeletben írjátok bele azt a szót, ami számotokra fontos a karácsony kapcsán- mondta, majd ő is meggyújtott egy gyertyát a koszorún.
Repcsik Gyula az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Plébániatemplom plébániai kormányzója először is dalra fakasztotta a gyerekeket: Ég a gyertya, ég, el ne aludjék, szíveinkben a szeretet ki ne aludjék. Ennek jegyében pedig mindenkit egymás kezének megfogására biztatta miközben a Miatyánkot mondák el. Ezt követően a negyedik lángocska is fellobbant az adventi koszorún.
A rövid megemlékezést-, valamint egy forró tea elfogyasztását követően a Csokonai színháztermében folytatódott az ünnepség.
Itt először egy nyugdíjas néni, Somodi Kálmánné Ilonka néni Ady Endre: Karácsony című versének tolmácsolásával kedveskedett a gyerekeknek, majd Sikentáncz Szilveszter, a Szilas Néptáncegyüttes vezetőjének irányításával élő zenére táncoltak, zenéltek a gyerekek.
Az ajándékok átadására pedig ezt követően került sor köszönve a támogatóknak: XV. kerületi Önkormányzat, OTP Bank NYRT., DIGI Kft., Variker Textilkereskedelmi Kft, Hartel Üzletház, OVIT Zrt, Palota Autómobil Kft., Csapi 15 Kft.

Kapcsolódó hanganyag:
Vizér Klára alpolgármester szavai
Fábián Sándor, a Rákospalotai Baptista Gyülekezet lelkészének gondolatai
Szabó András, a Pestújhelyi-Újpalotai Evangélikus Egyházközség lelkészének szavai
Repcsik Gyula, az Újpalotai Boldog Salkaházi Sára Plébániatemplom plébániai kormányzójának gondolatai