Menu

Tevékenyek a kerületi kisebbségek

2011.12.15.

Jelenleg kilenc kisebbségi önkormányzat dolgozik a kerületben, melyek közül többen az elmúlt évben is igen aktívan tevékenykedtek. Ilyenkor év végén pedig általában egy kisebbségek karácsonya program keretében számolnak be egyrészt saját választóiknak, másrészt egymásnak és a kerületnek is, hogy hogyan végezték munkájukat. Idén ilyen közös rendezvényre nem került sor, így külön-külön, ám egymás közmeghallgatásait meglátogatva tartották meg összejöveteleiket.

A Horvát Kisebbségi Önkormányzat Kuzma István elnökletével számos kiemelkedő programot szervezett annak ellenére, hogy a támogatások nem érkeztek meg időre.
– A központi állami támogatást idén májusban, a feladat alapú támogatást pedig szeptemberben kaptuk meg és ez jelentősen megnehezítette feladataink és terveink folyamatos megvalósítását. Ennek ellenére megpróbáltuk a tervezett és kötelező feladatainkat elvégezni. Így a tavalyi ígéretünkhöz híven idén felújítottuk a már meglévő kapcsolatainkat. A kerület vezetőit, illetve megbízottjaikon keresztül a horvát testvérvárosi kapcsolatainkat is bemutattuk. A tótszentmártoni polgármesterrel személyes találkozót is sikerült megszerveznünk kerületünk polgármesterével- mondta Kuzma István, aki ezt követően végeláthatatlanul sorolta a megvalósult programokat. Így került sor a Hubay Zeneiskola és a Donji Kraljavec-i fúvósok közös koncertjére és a 101 éves Rózsi néni köszöntésére. A helyi kisebbségi önkormányzatokkal közösen mint főszervező, a horvátok rendezték meg a Szent Iván éji programot a Pestújhelyi Közösségi Házban június 24-én.
A horvát közösségi élet anyagi támogatása mellett jutott idő a testvértelepülések programjain való részt vételre is, így Donji Kraljavecben, Murakeresztúron, Tótszentmártonban.
Az idén elmaradt két rendezvényünket, melyet november 12-re és december 8-ra terveztük, 2012. február 1.-én a Horvát-Magyar farsangi koncert- és 2012. február 4-én a Horvát nap Pestújhelyen c. rendezvényeken fogjuk bepótolni.
Hadzsikosztova Gabriella, a Bolgár Kisebbségi Önkormányzat elnökeként osztotta meg gondolatait.

-A bolgár hagyományok megőrzése céljából több rendezvényt tartott a kerületben. A testület tagjai, mint kultúrával foglalkozó emberek, nagyon fontosnak tartották a néprajzi klubok szervezését a legkisebbek számára, ahol a gyerekek játékos formában, a képességeiket, az ügyességüket és a fantáziájukat fejlesztve, ismerkednek meg a bolgár hagyományokkal és népszokásokkal.
A testület fontosnak tartotta az oktatási feltételek bővítése a kerületben, ennek érdekében a népdaloktatás és a beszédtechnika órák szervezése. Az itt született gyerekek többsége erős akcentussal beszéli a bolgár nyelvet. Sok gyereknek ez nem anya-, hanem dédnagyanyaja vagy a dédnagyapja nyelve. A bolgár nyelvoktató iskolában óra közben erre nincs se idő, se mód. A beszédtechnika órák testhez szabottak, mindig csak egy gyerekkel lehet foglalkozni. Kihasználva a lehetőséget, hogy a kerületi bolgár színház színészei szakemberek ezen a területen, a kerületi Bolgár Önkormányzat bolgár beszédtechnika órákat szervezett a kerületi bolgár gyerekeknek havi rendszerességgel a Malko Teatro Bázisán.
Rendezvényeket szerveztünk és feladatokat jelöltünk ki a kulturális örökségek ápolásának céljából (filmvetítés, zenés, irodalmi délután, bolgár irodalmi ethno jazz koncert, kiállítás),de a testület látogatást tett az anyaországba a HAEMUS bolgár magyar kulturális folyóirat 20. évfordulója alkalmából és a Malko Teatro – magyarországi bolgár színház 15. évfordulója alkalmából.
Áprilisban a helyi anyanyelvű hitéleti tevékenységet támogatva a Bolgár Húsvét alkalmából bolgár ikonkiállítást szerveztünk és meghívtuk a bolgár papot, aki misét tartott és felszentelte a XV. kerületi székhelyű Malko Teatro Bolgár Nemzetiségi Színház Bázisát és próbatermét a színház 15. évfordulója- és a színházi világnap alkalmából. Utána pedig a bolgár kolostorokról szóló filmvetítésre került sor.
A bolgár kisebbségi közösség településhez kötődő történelmi múltjával kapcsolatos feladatokat ellátva, a kerületi bolgárok történetének kutatásával foglalkozott ebben az évben. A kerületben élő bolgár származású embereket felkutatva és együttműködve anyagokat archivált, beszkennelte a régi családi fotókat és hivatalos dokumentumokat, azokat digitális formában tárolta. 2011-ben egy család történetének teljes körű feldolgozását vállalta.
Az emberek lelki szegény környezetben élnek, ezért a testület tagjai szeretnének továbbra is szépséget és eszméket közvetíteni, gondolkodásra késztetni és a valódi értékeket megőrizni és továbbadni.

-Mint köztudott, idáig a kerületben 2010-ig nem működött ukrán kisebbségi önkormányzat. Pontosan emiatt indult nehezen a munka, hiszen elég csekély anyagi támogatást kaptunk az államtól. Ugyanakkor be kell vallani, hogy nagyon sok segítséget kaptunk az Országos Ukrán Önkormányzattól- kezdte beszámolóját Csizmadia Alexandra, a kerületi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
Ukrajna az ortodox vallást követi. Ebből következik, hogy a karácsonyt is januárban ünneplik. Így az Országos Ukrán Önkormányzat szervezésében megtartott ünnepségen képviseltettük magunkat első ízben a 2011-es évben. Márciusban részt vettünk a világszerte jól ismert ukrán költő, Taras Schevchenko emlékére rendezett esten. Ehhez kapcsolódóan igazán érdekes megemlíteni, hogy egy másik ukrán írónő – Leszya Ukrajinka – leszármazottja itt él Magyarországon, aki szintén jelen volt ezen az ünnepségen. Júniusban részt vettünk a kerületi kisebbségek által közösen megtartott Szent Iván éji ünnepségen. Páratlan sikere volt a minket képviselő énekesnőnek, Lyachovics Annának, aki dalait tangóharmonika kísérettel adta elő. Tulajdonképpen ez volt az első bemutatkozásunk a kerületben. A nyár folyamán felvettük a kapcsolatot számos ukrán önkormányzattal országszerte, illetve meglátogattuk Tokajban Hrihorij Szkovoroda (ukrán író, gondolkodó) munkásságának felállított emléktábláját. Szeptember végén megejtettük az első hivatalos utunkat az anyaországba, Ukrajnába. Kint tartózkodásunk során alkalmunk nyílt beszélgetni a helyi képviselőkkel és újságírókkal az ország aktualitásairól. Október 15-én volt az első önálló rendezvényünk, melyen Ukrajna függetlenségének 20. évfordulóját ünnepeltük. Számos vendég volt jelen az Országos Ukrán Önkormányzat képviseletében. A szervezet elnöke, Hartyányi Jároszlává asszony beszédében elmesélte Ukrajna függetlenné válásának rövid történetét, melyet különböző videókkal is illusztrált a vendégeknek. A műsor folytatásaként ukrán énekesek dalait hallgathattuk meg, előadásukat hatalmas taps kísérte. Ez a rendezvény mérvadó médiaszerepléssel bírt, melynek anyaga megtalálható az Országos Ukrán Önkormányzat honlapján. Novemberben részt vettünk az ukrán történelem egyik legborzalmasabb eseményének megemlékezésén, az 1932-33-as nagy ukrán éhínség, azaz Holodomor évfordulója alkalmából. Végül, de nem utolsó sorban néhány hete megünnepeltük az ukrán nyelv és irodalom napját. Egy szolid összejövetel keretein belül rámutattunk a nyelvek és többnyelvűség fontosságára a mai életünkben.
Véleményem szerint kezdőkként elég sok mindent sikerült megvalósítanunk a rendelkezésünkre álló szűkös keret ellenére- mondta az elnök asszony.

-A legfontosabb cél, hogy a magyar hagyományok mellett, a több ezer éve féltve őrzött örmény kulturális hagyományokat, minél szélesebb körűen ápoljuk, megőrizzük és megismertessük- mondta beszámolója elején Nuridsány Zoltánné, a kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
A XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat, 2011 évben szerény, de bensőséges ünnepséggel, vendégséggel köszöntötte január 6-án az örmény karácsonyt. Miután az örmény kereszténység a keleti, az Apostoli egyház időszámítása szerint ez időpontban tartja Jézus születésnapját, mi ezt a hagyományt is ápoljuk. Sajnos, ebben a kerületben nincsen közös nemzetiségi házunk, ezeket a bensőséges ünnepeket a kerületben lakó magyar-örmény közösségekben, nagyobb családoknál tartjuk, ahol 20-25 személy mindig örömmel tart velünk. Így megspóroljuk a drága terembért és azt az összeget hagyományos ételek elkészítésére költik. Egyre többen és nagy örömmel vállalják az erdélyi örmény ízekkel fűszerezett finomságok elkészítését örmény gyökerű magyarjaink. Ettől még bensőségesebbek az összejövetelek.
A XV. kerületi Örmény Önkormányzat a XV. kerületi Kiss Ernő utcában emlékplakettel díszített márvány emléktáblát állított Kiss Ernő altábornagy aradi vértanú tiszteletére és a Hartyán iskolával karöltve ünnepséget szervezünk, a kegyelet és emlékezés koszorúit helyezzük el minden március 15-én és október 6-án.
Az iskolában vetélkedőt szervezünk „Ki tud többet az 1848/49-es forradalomról, szabadságharcról”, és az örmény gyökerű, de már magyar nemességet szerzett résztvevőiről és a lassan ismertté váló többi örmény résztvevőkről.
Április 24-én emlékeztünk meg a kerületben az örmény Genocídiumról. Ahol örmény vagy örmény származású ember él a világon, ezen a napon mélyen megrendülve emlékezik a közel 2,5 millió ártatlan áldozatra. Világosító Szent Gergelyre emlékezünk minden évben, május végén – június elején. Az örmény nép neki köszönheti a keresztény hitre térítést. Ezt a nagy ünnepet több kerület összefogásával rendeztük meg. Júniusban emlékeztünk az első Örmény Köztársaság kikiáltásának évfordulójára. A már hagyományossá váló nemzetiségek napját, ez évben igen nehezen tudtuk megszervezni. Végül, június 24-én, ünnepélyes keretek közt megtartottuk a nemzetiségek napját a XV. kerületben is úgy, hogy a Szent Iván napjára szerveztünk nívós programokat: a kerületi bolgárok, görögök, horvátok, németek, szerbek, örmények és az újonnan alakult ukrán önkormányzat is. Minden nemzetiség nívós programot állított össze és neves művészek, tánccsoportok, táncoltak, énekeltek, zenéltek, felelevenítették a különböző nemzetiségek Szent Iván napi hagyományait. Ez évben is nagy sikert aratott a műsoros est. Reméljük, hogy a továbbiakban is támogatni fogja a XV. kerületi Önkormányzat ezt a nemzetiségi rendezvényt.
A programok sorában augusztusban 15. alkalommal vettünk részt a csíkszépvízi örmény találkozón, amelynek főszervezője a Csíkkörzeti Szentháromság Örmény Alapítvány, míg szeptemberében meghívást kaptunk Gyergyószentmiklósra a 3 napos I. sz. Örmény Művészeti Fesztiválra, illetve szeptember 21-én az Örmény Köztársaság kikiáltásának 20 évfordulójára emlékeztünk.
Szerény anyagi lehetőségeikhez képest, hagyományos rendezvényekben elég színes évet zártunk, de rengeteg munkával tudtuk mindezt csak megszervezni.
Reméljük, a következő évben több támogatást kapunk, mert igen sok megvalósulásra váró tervünk van. /Kiállítások, templomi koncertek, színházi rendezvények/
Továbbá szeretnének részt venni a minden évben megrendezett Szamosújvári Világosító Szent Gergely ünnepségen és az ugyancsak évenként megtartott Erzsébetvárosi búcsún is. Mindkét város nagy hagyományokkal rendelkező örmény település és nagy szeretettel hívják és várják a képviselőket ezekre az ünnepségekre. Sajnos ez évben, anyagi nehézségek miatt nem tudtunk elutazni, pedig örömmel vettünk volna részt- mondta Nuridsány Zoltánné.

A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Rafael János az éves munkájukkal kapcsolatban elmondta, hogy főként a szociális területen tevékenykedtek: a segítséget igénylőnek segítettek a papírmunkák elvégzésében, kitöltésében, a különböző problémák megoldásában.
A Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Gizur József több más kisebbségi önkormányzathoz hasonlóan élénk közösségi életről és munkáról számolt be.
-Naprakész kapcsolatban vagyunk a kerületi lakossággal, a civil szervezetekkel. Nagyon sok ismeretterjesztő előadássorozatot tartunk a gyerekeknek,. Az oktatás, kultúra, sport területén az önkormányzat tevékenységében támogató partnerek voltunk. A Neptun, Hartyán, Kossuth utcai iskolában van német nemzetiségi osztály, ahol a létszám emelkedett– közel 400 fő tanul ezeben az osztályokban-, és az első osztályosokat mindig megajándékozzuk a hagyományos Tütte ajándékcsomaggal. Idén is volt német nyelvű vers- és prózamondó-, valamint kisjelenet verseny. A budapesti versenyre is eljutottak többen közülük. A hagyományos ünnepeken szintén mindig részt veszünk, de voltak egyéb hagyományos találkozóink is: Liszt koncert az évforduló alkalmából. Márton napon és Mikuláskor is tartottunk ünnepséget a nemzetiségi osztályokkal. Nemrég volt a fővárosban egy Jugendtalente Nap, ahol a Kossuth iskola 7. osztályosai vettek részt nagy sikerrel. De van nálunk táncoktatás, illetve az iskolák táboroztatásában is aktívan partnerek vagyunk: mennek az obervellach-i táborba, Bécsbe. Megemlékezünk a malenykij robotról stb. Számos német nyelvű folyóiratot, újságot járatunk az iskoláknak- mondta Gizur József.
A kisebbségi önkormányzatok képviselői külön-külön minden közmeghallgatáson kiemelték, hogy köszönetet mondanak egyrészt a kerületi önkormányzatnak, másrészt a polgármesteri hivatal dolgozóinak, akik segítették őket a munkájukban.