Menu

A templomtorony egy jel, egy őrhely

2011.12.12.

Emlékszem, három évvel ezelőtt, amikor a Pestújhely-Újpalotai Református Egyházközség templomának 80. születésnapját ünnepelte, akkor Trencsényi László lelkész a templom történetének ismertetésekor beszélt arról, hogy a négyzetes alaprajzú harangtorony eredetileg süveges formájú lezárást kapott, mely sajnos, a második világháborúban megsérült és egyszerűbb formában állították helyre.

2008 nyarán a lelkész megfogalmazta azt is, hogy a gyülekezet nagy vágya „a templom tornyának eredeti szépségében való helyreállítása, hogy központi helyzetéből adódóan újra méltóságteljesen hívja fel a járókelők figyelmét ittlétére, puszta jelenlétével is hirdetvén (nemzedékről-nemzedékre) Istenünk nagy nevének dicsőségét.”
Ez az igény tavaly nyáron, amikor az egyházközség ünnepelte fennállásának centenáriumát, újra megfogalmazódott.
-Szükség van-e eredeti állapotába hozni a tornyot, amely több tízmillió forintba kerülne? A megvalósuláshoz csak az Úrra számíthattunk és imádkozhattunk- hangzott el most is, december 11-én, amikor a helyreállított templomtorony hálaadó istentisztelete volt a Sztárai Mihály téri templomban. Tavaly nyáron egy presbiter felajánlott 300 ezer forintot a felújítási munkálatokra. Végül 38 személy járult még hozzá ehhez az összeghez, valamint sokan mások perselyadományokat is juttattak a templomba. Ennek segítségével ma már eredeti szépségében áll a templomtorony.
A hálaadó istentiszteleten az igét Peterdi Dániel, a Dunamelléki Református Egyházkerület főjegyzője hirdette, míg köszöntést Simonfi Sándor, a Budapest – Északi Református Egyházmegye esperese mondott. Szavaiban kihangsúlyozta, hogy a korábbi időszakban a templom tornya és környéke egy lepukkadt helyet mutatott, a szegénységet hirdette. Ma pedig a ragyogást, a szépséget láthatjuk, ami a remények szerint évtizedekig ilyen marad. Szót ejtett arról is, hogy az egyházmegyei gyülekezetek közösségének van egy alapja, amely anyagilag segítette a felújítási munkálatokat.
A jó Isten áldását kérte és egyben köszönetet mondott minden adakozónak Nagy Sándor gondok, míg dr. Lega Sára a presbiterium nevében köszöntött minden jelenlévőt, az egyházak képviselőit és adta át Tóth Kása István, a gyülekezet korábbi lelkipásztorának üdvözletét.
László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő üdvözlő mondataiban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a torony építése nemcsak egy restaurálás, hanem egy hitvallás: a lelkünket hordozza, az égre mutat.
-Öröm, hogy elkészült ez a templomtorony. Valóban a környék áldozatul esett az ún. globalizációnak, hiszen ez a téren korábban piac volt. Ma már ez se nem tér, se nem piac. Éppen ezért itt egy óriási dolog történt. Ha ebben a közösségben ilyen hit van, akkor ebből a hitből mi is táplálkozhatunk. Ez az új torony besugározza a teret és a környezetét. Épp ezért hozzá kell fognunk a tér átrendezéséhez, hiszen a templomhoz ennek a területnek az állapota méltatlan. Tisztelt lelkész úr! Tisztelt gyülekezet! Önök megtették, amit lehet, most rajtunk a sor- mondta zárásként a polgármester.
Az ünnep fényét zenés-verses műsor tette még emlékezetesebbé, melyben többek között Mozart és Bach dallamai csendültek fel, míg Vennes Emmy színművésznő Reményik Sándor versét szavalta el.

Kapcsolódó hanganyagok:
Trencsényi László lelkész szavai
Simonfi Sándor,a Budapest – Északi Református Egyházmegye esperesének gondolatai
László Tamás polgármester köszöntője