Menu

Sikeres fejlesztés nem várt fordulatokkal

2011.12.08.

A Zsókavár program I. ütemének előkészítését rekordsebességgel, mintegy 4 hónap alatt fejezték be a szakemberek idén év elején. Az engedélyek beszerzése, és a közbeszerzési eljárások lefolytatása után a kivitelezők azonnal hozzákezdtek a Zsókavár utca 2. számú ház, az épületek közötti közterületek és a szervizút rendezéséhez. Az ütem harmadik, és egyben utolsó elemét, az orvosi rendelő átépítését is befejezték. Az önkormányzati beruházás előkészítését és a kivitelezés koordinálást végző RUP 15 Városfejlesztési Kft. leköszönő ügyvezető igazgatójával, Iványi Andrással a program első fejezetének november 29-i lezárását követően beszélgettünk a beruházásról és az újabb ütemről.

A Zsókavár utcai beruházás I. ütemének idén év elején elkészült terveiben teljesen más koncepciót vázoltak a tervezők, mint ami a 2009-ben benyújtott pályázatban szerepelt. A Zsókavár utca 2. számú épület felújítását áttervezték, a közterületek átalakítását is újragondolták, továbbá a rendelő átépítését is teljesen új alapokra helyezték. Az időben jelentős csúszással újraindított beruházás további időveszteséget szenvedett az új tervek elkészítése, valamint a bonyolult közbeszerzési eljárások miatt.
A kivitelezésről Iványi András elmondta, hogy a Zsókavár utca 2. számú épületre 16 centiméter vastag hőszigetelést raktak, kicserélték a ház nyílászáróit, továbbá részlegesen felújították a gépészeti rendszert. Az épület szinte majdnem mindenben megfelel már a passzív házzal szemben támasztott követelményeknek, a szellőzőrendszer végleges kiépítésével elérhető ez a minősítés.
A közterületek rendezését, a parkolók átalakítását a rendelő átépítésével szinte egy időben fejezték be. Az orvosi rendelő felújításakor szerkezetig visszabontották az épületet. A munkálatokat nagymértékben hátráltatta, hogy azbesztet találtak a burkolat alatt, a belső szerkezeti elemekben, amelyet el kellett távolítani. Ennek ellenére az I. ütem utolsó kivitelezését, a rendelő átépítést is határidőre befejezte a kivitelező.
Tavaly decemberben nyújtotta be az önkormányzat a Zsokavár program II. ütemének megvalósítását tartalmazó pályázatát az uniós pénzek elosztását felügyelő Pro Régió Ügynökséghez. A bírálók a mintegy 412 millió forintos támogatást megítélték, így a szerződéskötést követően jövőre elkezdődnek az újabb fejlesztések Újpalotán. „A második ütem lényegesen bonyolultabb, mint az első. A fejlesztések részleteit egyeztetni kellett a társasházak közösségeivel, és a lakóközösségek önrésszel is hozzájárulnak a felújításokhoz”- magyarázta Iványi András.
A II. ütemben a Zsókavár utca 4. és 6. számú ház homlokzatát hőszigetelik, és a Zsókavár utca 12-22. lakóépület tetején felújítják a szigetelést. Az elképzelések szerint a Zsókavár utca 24-28. számú ház egyes elemeit is rendbe teszik, valamint a Zsókavár utca 32-38. számú épület is homlokzati hőszigetelést kap, továbbá szigetelik a pincefödémet.
A program része, hogy az Árendás közi óvodán a tetőszigetelését átépítik, és zöldtetőt alakítanak ki járható tetőkerti résszel. A Zsókavár utca 2-4-6. számú házak környékén új térburkolatot raknak le, növényeket telepítenek és utcabútorokat helyeznek ki.
A Zsókavár program I. ütemében megvalósult beruházásokat, és a II. ütem elindítását sikerként értékeli az ügyvezető igazgató: „főleg azután gondolom ezt, hogy a fejlesztést szinte a nulláról kellett elkezdenünk, és a kivitelezéskor rendkívül szoros határidőket kellett betartanunk. Mind a két ütemben szereplő beruházások jövőbemutató, színvonalas fejlesztések, amelyek a környezettudatosságot és az energiafelhasználás csökkenését szolgálják. ”