Menu

Kiállítás után koncert

2011.12.02.

Még az ANNO programsorozat keretében nyílt meg Szabó „Mazila” Attila festőművész kiállítása a Hubay Jenő AMI és PSZK Hubay Galériájában. Stílszerűen az intézmény igazgatója, Kőrösy Róbert nyitotta meg a tárlatot, aki egyben a festő évfolyamtársa is volt Szegeden a Tömörkény István Gimnázium és Zeneművészeti Szakközépiskolában, bár más és más művészeti területen folytatták végül tanulmányaikat.

-Mazila hajdanában trombitásként próbálta megtalálni helyét az életben, de már akkor lehetett tudni, hogy valószínűleg nem a trombita, hanem a képzőművészet lesz életének célja. Többet volt kezében a ceruza, mint a trombita, és lehetett látni, hogy ő valószínűleg a képi ábrázolások felé fog elmenni a jövőben- mondta Kőrösy Róbert, aki szavaiban elmondta, hogy a festőművész harmadik alkalommal állít ki a Hubay Zeneiskola falai között.
Ám míg a korábbi két kiállításán – 2008. és 2009. decemberében – főként tájképeket, figuratív alkotásokat mutatott be, most absztrakt, nonfiguratív művekkel lepte meg a közönséget.
-Mazila művészetében, annak fejlődésében látható, hogy hogyan tudta ábrázolni a kézzel foghatót, a valóst, majd mindez olyan szintre jutott, hogy már a nem megfoghatót, a nehezen értelmezhetőt is alkotásba tudta önteni.
A kiállítást Szunyogh László művésztanár rendezte, amely tárlaton látható alkotást meg lehet vásárolni. Szabó „Mazila” Attila kiállítása január végéig látogatható hétköznap 10-18 és szombaton 10-15 óra között.
Alig telt el néhány perc, néhány méterrel odébb, a Hubay Hangversenytermében a zeneiskolában tanító művésztanárok hangversenyére gyűlt össze a közönség.
A zenetanárok közül sokan ugyanis nemcsak tanítanak, hanem aktív művészei is a különböző zenekaroknak, színházaknak, így rendszeresen lépnek fel a Hubay Jenő Hangversenyterem színpadán is.
Az esten igazi hangszer kavalkád volt, hiszen a zongorától kezdve a fagotton, klarinéton, trombitán át a hegedűig a virtuóz művészek megszólaltatták hangeszközeiket, akik a különböző műfajokból hoztak egy-egy kis ízelítőt.
Többek között felcsendült Petrovics Emil, Mendelssohn, Schumann, Piazzola, Beethoven, Liszt, Prokofjev, Weissenborn, Mozart egy-egy darabja. Hallhattunk etűdöt, szonátát, szerenádot, tangót.
De kiket is láthattunk a színpadon?
Alaksáné Pálházi Katalint, Árok Sándort, Barsi Botondot, Barsiné Ruczer Rékát, Fischerné Bihari Andreát, Gayer Györgyöt és Gayerné Máthé Szilviát, Hoksza Andreát, Hornok Istvánt, Kalmárné Asbóth Zsuzsannát, Némethné Hutka Katalint, Pappné Gyalus Erikát. Simon Barbarát, Szakács Istvánt, Vázsonyi Ágnest, Würth Boglárkát, Szélné Ángyán Krisztinát, Mező Győzőt és barátait.
A művésztanárok hatalmas sikert arattak.
Legközelebb december 16-án Liszt Ferenc születésének 200. és
Gustav Mahler halálának 100. évfordulója alkalmából lesz emlékhangverseny a Hubay Hangversenyteremben. A koncerten közreműködik Bazsinka Zsuzsanna és Sárkány Kázmér énekművész, Fekete Anikó és Hornok István zongoraművész, Kuzma Levente orgonaművész, a Beljajev Quintett, valamint a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar Sebők Irén vezényletével.

Kapcsolódó hanganyag:
Kőrösy Róbert igazgató kiállításnyitó gondolatai

Képgaléria: