Menu

Hallod-e Rozika, te, gyerünk a moziba be!

2011.11.30.

A sláger ugyan régi, hiszen az Egy csók és más semmi című zenés komédiát nem tegnap írta Eisemann Mihály és Békeffi István. A dal szövege is másképp cseng, mint sok-sok évvel, évtizeddel ezelőtt.

S hogy mi köze a XV.kerületnek a dal szövegéhez? Egy olyan kiállítás látható egészen a jövő év március 31-ig a Rákospalotai Múzeumban, amely a kerületben hajdanában üzemelt mozikat, a mozik hangulatát idézi fel.
A kiállítás megnyitójára még az ANNO programsorozat keretében került sor, ahol természetesen nemcsak Vékás Magdolna fotóművész, és egyben a kiállítás rendezőjének szavait hallhattuk arról, hogy mennyi mozi tűnt el az elmúlt időszakban, s csupán csak kilenc filmszínház üzemel a fővárosban, amelyeket még nem szippantottak be a multiplex mozik, hanem arról is szó esett, hogy a kerületben a korábbi időkben működő számos mozi közül már egy sem üzemel.
A plakátok, a fotók, a régi jegyek, a filmvetítő, a mozi ajánló, és a sok-sok egyéb ereklye valóban már csal a múltat idézi.
S amikor a megnyitót követően a kiállított tárgyak között barangoltunk, mi nézők, látogatók, azt állapíthattuk meg, nem is volt olyan rég az az idő, amikor a Palota mozi, vagy a Béke filmszínház régi pompájában fogadta az intim hangulatba érkezőket.
Sajnos, ma már csak az óriás mozik hatalmas nézőtere fogadja az embert, ahol, hatalmas kivetítőn- igaz, nagyon jó minőségben – félhet, retteghet, vagy akár kacaghat a filmvásznon megjelenő képsorokon.
A régi idő mozijaiban pedig időnként elszakadt a film, időnként sötétbe borult a nézőtér, sőt még filmhíradó is volt a sok-sok reklám helyett.
Időzzünk el a múzeumban egy kicsit, nézzük meg a kiállítást, s merengjünk el a korábbi kellemes élményeken!
A kiállítás ideje alatt
különböző témájú és korú, kerületünkhöz
köthető filmrészletek tekinthetők meg.

Kapcsolódó hanganyagok: