Menu

Játszótér, tanösvény lesz a kiserdőben

2011.11.29.

A képek vetítésével egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be az újpalotai kiserdő rendezésének „történetét” az önkormányzat Kossuth termében november 23-án.

A terület rendbetételét a lakosok szorgalmazták, a kiserdőben ugyanis áldatlan állapotok uralkodtak, sem pihenésre, sem sportolásra nem lehetett használni a területet. Az erdőben hét hajléktalan „telep” alakult ki, és ezek környezetében nagy mennyiségű hulladékot halmoztak fel – ismertette az előzményeket László Tamás polgármester. A terület rendbetételére programot dolgozott ki a hajléktalanok ellátásával, utógondozásával is foglalkozó Újpalotai Családsegítő Szolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a szemét elszállítását pedig a terület tulajdonosa, a Pilisi Parkerdő Zrt. vállalta magára.
A Pilisi Parkerdő képviseletében Csépányi Péter termelési és természetvédelmi főmérnök elmondta: fontos számukra, hogy meghallgatták érveiket az önkormányzatnál. A kerület vezetése felismerte, hogy az erdőgazdálkodó cég nem tudja egyedül rendezni a kiserdőben kialakult állapotokat, ehhez összefogás szükséges. A programban résztvevőkkel sikerült olyan példaértékű együttműködést kialakítaniuk, amely mintául szolgálhat a többi önkormányzatnak is.
A területen élő negyvenöt hajléktalan egy része a Máltai Szeretetszolgálat és a Családsegítő Szolgálat munkatársainak segítségével talált magának új szálláshelyet. Kiköltözésük után a Parkerdő Zrt. – az önkormányzat anyagi támogatásával – 600 köbméter szeméttől tisztította meg a területet. A munka utolsó fázisa, hogy az erdőt hasznosítsák pihenés és rekreációs célokra, ezért a jövőbeni terveik között szerepel erdei játszótér és tanösvény kialakítása.
Gráczer Irma, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat vezetője kifejtette, hogy a szociális dolgozók munkáját maximálisan támogatták a programban résztvevő társszervezetek. Ennek eredményeként átgondolt terv alapján tudták végigvinni a hajléktalanok kiköltöztetését, és megszervezni utógondozásukat. Első lépésként májusban felmérték, hogy az erdőben élők közül ki az, aki hajlandó együttműködni, kiket vonhatnak be a programba. Akkor még körülbelül hatvan hajléktalan élt a területen, de, ahogy elterjedt a változás híre, mintegy negyvenen maradtak csak az erdőben. A segítésükre létrehozott munkacsoportba öt-öt munkatársat delegált a családsegítő és a szeretetszolgálat. Gráczer Irma kifejtette: szeretnék, ha nem lenne „visszaáramlás” a területre, és azokban, akik új életet kezdtek fenn szeretnék tartani a társadalomba való visszailleszkedéshez szükséges motivációt.
A négy szervezet együttműködése modellértékű – hangsúlyozta Kocsis Mihály, a Máltai Szeretetszolgálat programvezetője. Az újpalotai program sikerének kulcsa, hogy a megvalósításához elengedő szakember és pénz állt rendelkezésre. Az erdőből a hajléktalanok zöme elköltözött, de – figyelmeztetett Kocsis Mihály – a segítséget el nem fogadó egyharmaduk, az utcán maradt.
Az elhangzottakhoz kapcsolódóan a Szolidáris Kisnyugdíjasok Egyesületének nevében Illés Gézáné, az egyesület elnöke elmondta, hogy tavaly télen fotókkal dokumentálták azt a megdöbbentő állapotot, amely a kiserdőben uralkodott. A program megvalósítását is folyamatosan nyomon követték, és látva az eddig elvégzett munkát, reményét fejezte ki, hogy a lakók végleg visszakapják majd az erdőt pihenési és rekreációs célokra.