Menu

Harmadszor is Bernecebarátiban

2011.11.22.

Bardócz Lajos, Ferencz Ernő, Gaál András, Horváth Katalin, Jozefka Antal, Kocsi Olga, Kapócs Tibor, Mihályfi Mária, Nagy Előd, Simó Enikő, Simon Endre, Szabó Gábor, Szász István, Zicherman Sándor. 14 név, akiket egy dolog mindenképpen összeköt- a művészet, az alkotás.

December 3-ig látható a Bernecebaráti Nemzetközi Művésztelep résztvevőinek munkáiból rendezett kiállítás az Újpalotai Közösségi Házban, amely tárlat bár az ANNO programsorozat előtt nyílt meg, ám már annak részeként.
A megnyitón a korábbi hagyományoknak megfelelően Nagy Tibor, az Újpalotai Közösségi Ház művelődésszervezőjének köszöntője után Nagy Előd festő- és éremművész, a művésztelep vezetője mondott köszöntőt:
-Legszívesebben ódát írnék Bernecebarátiról! Szerény, rejtőzködő táj és benne a falu. Semmi sem hangos, semmi sem mutatós, semmi dicsekvés.
Három alkalommal voltam itt és egyre inkább hatalmába kerít szemérmes szépsége- mondta, majd felidézte Bernecebarátiban látott világot, a jellegzetes palóc házakat, a táj szépségét. Sőt, képzeletben elrepítette a megnyitón résztvevőket távolabbi tájakra is.
Nagy Előd szót ejtett arról a szomorú tényről is, hogy bár majd negyed századig voltak a Lila Iskolában a palotai művészek kiállításai, ma már ezek nincsenek.
-Ezen előzmények ismeretében még nagyobb dolog, hogy Önkormányzatunk immár harmadszor ad lehetőséget a Bernecebaráti Nemzetközi Művésztelep megszervezésére. Ezúton is köszönjük.
Éppen egy olyan időben, amikor a lehetőségek valóban egyre szűkösebbek. ÉS feltehetik a kérdést azok, akik szellemüket kenyéren és vízen tartják: mire jó ez a művésztelep? Azt válaszolhatom Galvánival: Mire jó egy újszülött? Rajtunk áll, hogy mindannyiunknak örömöt adjon, vagy elszürküljön.
Én bízom abban, hogy délceg ifjúvá válik egész közösségünk örömére.
Nagy Előd szavait követően László Tamás polgármester nyitotta meg a kiállítást, aki azzal kezdte gondolatait, hogy idén nyáron villámlátogatásra érkezett Bernecebarátiba, ám ott ragadt.
-Azonnal érzékeltem, különleges helyszínen vagyok, nem engedett a táj. Elindultunk a sétányon, és elhaladtunk egy olyan pincesor mellett, aminek kapcsán született a művésztelepi anyagból készült kiállítási meghívó címlapképe. Továbbhaladva egy érdekes labirintus következett. Ekkor ötlött fel bennem, hogy valami hasonlót kellene csinálni Rákospalotán is.
Ezek a képek, amiket itt látunk, ezt a tájat lényegítik, szűrik át a művészek egyéni nézőpontján keresztül. Azzal, hogy harmadszor rendezték meg a tábort, komollyá vált a kezdeményezés, olyan hagyomány teremtődött, amit érdemes ápolni, tovább vinni. Tökéletes nyugalom Bernecebaráti, a csodálatos természeti környezet, a múlt emlékei: ezek között áll önkormányzatunk üdülőhelye, amely szeptemberben alakult át két hétre művészteleppé- mondta többek között a polgármester és ajánlotta figyelmébe minden idelátogatónak a művésztelepen készült alkotásokat- legyen szó festőről, grafikusról, szobrászművészről, fotósról vagy zománcművészről.
Talán ez is lehetne a mottója a kiállításnak! Jövőre veletek ugyanitt!

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó hanganyagok: