Menu

Vízimadarak a dísztóban

2011.11.16.

Pici papírhajók, belsejükben apró mécsesekkel úsztak az Arany Alkony Idősek Otthona parkjában levő tavon november 11-én. A hajók ünnepet jeleztek, mégpedig a kicsiny tóban elhelyezett szobor átadásának ünnepségét.

A szoboravató hallgatóságának Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója beszélt az alkotás történetéről. Beszámolójából kiderült, hogy az Újpalotai Szabadidő Központ munkatársai és a Nyírpalota Társaság 2007-ben kérte fel az újpalotaiakat, hogy pályázaton írják le milyen Főteret és milyen találkozási pontot, például szökőkutat szeretnének a kerületrészben. A kerület lakóin kívül még három művészt Nagámi (Nagy Gábor Mihály), Szabó Gábor, Dréher János szobrászművészeket is felkérték, hogy ők is adjanak be terveket. Akkor egyik elképzelést sem valósították meg. Később Szabó Gábornak mégis lehetősége nyílt „kőbe önteni” alkotását, amely november elejétől az Arany Alkony Idősotthonban levő tavat díszíti.
László Tamás polgármester a szobor avatásán megköszönte az idősotthon vezetésének, lakóinak, hogy befogadták az alkotást.
-A szobor történetének érdekessége, hogy furcsa módon az alkotás kereste a helyét. A szobrász mindenképpen vizes környezetben szerette volna elhelyezni művét, és a helykeresés során találtunk rá az otthon kellemes, hangulatos dísztavára.
A szobor alkotója, Szabó Gábor szobrászművész is ejtett néhány szót a sztélé történetéről. Kifejtette, hogy a pályázatában mindenképpen vízzel, annak élővilágával kapcsolatos alkotást kívánt megvalósítani. A vízimadaras sztélével oldani szerette volna az újpalotai blokkházas környezetet.
Az alkotás kifaragásához Törökországból hozatta a 7 tonna súlyú kőtömböt, ami a munka végén 3,5 tonnásra csökkent.
-A sztélén látható vízimadarak költöző madarak is, melyek most megtalálták helyüket. Aligha hiszem, hogy „továbbköltöznének”, hiszen szép környezetet választottak nekik.

Mindehhez Valló Péter, az Együtt Újpalotáért Egyesület elnöke hozzátette, hogy az örömteli hírbe egy kis üröm is vegyült. A hírt olvasva sokan kérdezték aggódva, hogy az eddigi nyugdíjas pihenő park az Arany Alkony a tulajdona lett és ezután csak az otthon lakói vehetik azt igénybe?
Egyesületünk az Együtt Újpalotáért Egyesület utána járt a felvetéseknek és
örömmel tájékoztat minden érintettet, hogy az aggodalmuk alaptalan volt,
az aggodalomra egy félreérhető beszéd és annak publikálása adott okot. Az
Idősotthon belső kerítése és az utcai kerítés közötti, szépen gondozott park és rajta az új szoborral ékesített tavacska továbbra is az Önkormányzat tulajdona (ime a fényképet), amelyet mind a kerületi
kismamák és nyugdíjasok, mind az Idősotthon lakói egyaránt látogathatnak.
Természetesen a csendre, rendre és a park szépségére mindenkinek vigyáznia
kell. Vigyázni kell rá, hogy a „vízi madarak” már ne költözzenek tovább.
Talán nem lenne túlzás, hogy az újpalotaiak nevében is megköszönjük ezt a nagyon szép karácsonyi ajándékot- tájékoztatott Valló Péter, az
Együtt Újpalotáért Egyesület elnöke.