Menu

A diákok nagyon pontosan büntettek

2011.11.16.

Mit csinál az ember 2011. év 11. hónapjának 11. napján 11 óra 11 perckor? Természetesen 11-est rúg. Máskülönben a számmisztika nem lenne tökéletes. Valahogy így juthatott el Rozsáli Oszkár, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskola igazgatója addig az ötletig, hogy a kerületi diákok számára egy büntetőrúgó versenyt szervezzen. Az ötletet a kerületi önkormányzat és az Ifjúsági és Sportközpont is támogatta, így a rendezvényt – melyet a szervezők Eleven-kupára kereszteltek el – a Budai II László stadion füves pályáján bonyolíthatták le.

A szervezők öt korosztályban – a 2000-ben, az 1999-98-ban, az 1997-96-ban, az 1995-94-ben és az 1993-ban vagy korábban születettek számára – hirdettek versenyt. Természetesen a kiemelt korosztály a legkisebbek, a 11 évesek voltak. A jelentkező iskolák korosztályonként 11 tanulót nevezhettek, és egy-egy korcsoportban egészen addig tartott a verseny, amíg csak egy hibátlan büntetőlövő nem maradt. A verseny díszvendége dr. Géczi István, a Ferencváros egykori legendás, 25-szörös válogatott, olimpiai ezüstérmes kapusa volt. A programra a kerület minden oktatási intézménye nevezett csapatot, így november 11-én 11 óra 11 perckor közel 200 diák részvételével kezdetét vette az első kerületi 11-es rúgó verseny. A kapukat a REAC portásai védték, akik szorgalmasan repkedtek a kapuban, de néhány tanuló rendre kifogott rajtuk. Végül azért minden korcsoportban elfogytak a 11-es rúgók, és mindössze egy-egy diák – Tóth Szebasztián (Czabán), Kupás Deák Bence (Hartyán), Tóth Richárd (Dózsa György), Bányik Csaba (László Gyula) és Tasi Előd (László Gyula) – maradt csak hibátlan. A győztesek a szervezőktől dedikált labdát és egy 11-es számú mezt kaptak. A szervezők az iskolák között is eredményt hirdettek. Az öt korcsoportból háromban a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, egyben-egyben pedig a Czabán és a László Gyula diákjai szerepeltek a legjobban. Ezek az intézmények egy-egy tortával gazdagodtak.
A XV. kerületi büntetőrúgó verseny híre már a szervezési fázisban eljutott más kerületekbe. Többek között a szomszédos XVI-ba is, ahol az egyik iskolának, a mátyásföldi Táncsics Mihály Általános Iskola és Gimnáziumnak közismerten futballbarát igazgatója van. Vámos Tibor civilben ugyanis FIFA-kerettag játékvezető-asszisztens, aki Kassai Viktor segítőjeként 2008-ban Pekingben, az olimpiai döntőben és a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon is több mérkőzésen lengetett. Vámos Tibor a 11-es rúgó verseny hírét meghallva azonnal adoptálta az ötletet, és a XV. kerületivel egy időben és hasonló szabályokkal a XVI. kerületben is megszervezte és lebonyolította azt. Az Ikarus-pályán közel 150 diák rúgta a büntetőket, majd az öt korcsoport győztese Rákospalotán az öt XV. kerületi győztessel külön is megmérkőzött. A szuperdöntőre a REAC-pályán 13.11-kor került sor. A kaput az 570 NBI-es mérkőzéssel és 25 válogatottsággal rendelkező, még ma is aktív Fradi-kapus, Végh Zoltán védte, míg a büntetők szabályosságára az egykori FIFA-kerettag játékvezető, Bede Ferenc felügyelt. A rendezvény díszvendége Bitvai Nándor, XV. kerületi és Kovács Raymund, XVI. kerületi alpolgármester, illetve Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi- és sajtóirodájának a vezetője volt. A szuperdöntőben a két kerület legjobb 11-es lövői korcsoporttól függetlenül versenyeztek egymással. Ez természetesen az idősebb diákoknak kedvezett, ám el kell mondani, hogy a fiatalabb tanulók is kiválóan lőtték a büntetőket. Végh Zoltán utólag elárulta, hogy maga sem számított ilyen jó lövésekre. Végül a válogatott kapuvédő, illetve a kapufa csak kifogott a büntetőrúgókon. Az egyetlen diák, akinek minden lövése gól lett, az a mátyásföldi Laczkó Péter volt, aki a Kontyfa alapítványától 11.111 Ft jutalomban részesült. A második helyen végzett Tasi Előd (László Gyula) nyereménye 2011 Ft, a harmadik, Roszik Armandé (Centenáriumi Általános Iskola) pedig 1111 Ft volt.
A rendhagyó, két kerületet átölelő verseny az országos média érdeklődését is felkeltette. Az eseményre ugyanis a Telesport stábja is kilátogatott. Rozsáli Oszkár egyrészt az iskolák érdeklődésére, másrészt ez utóbbira alapozva úgy ítélte meg, hogy érdemes volt megrendezni ezt a versenyt, sőt az sem kizárt, hogy a jövőben hagyományt teremtenek belőle. Igaz, a számmisztikától el kell tekinteniük a szervezőknek, hisz a büntetőt 2012-ben is csak 11 méterről lőhetik majd a diákok.