Menu

Pestújhelyi Ősz a Pestújhelyi Általános Iskolában

2011.10.28.

Még süt a nap, még sütöget,
csak reggelente van hideg,
Napközben meleg van, meleg.
Sütkéreznek a verebek.
Duruzsolnak a darazsak- írja Kányádi Sándor. Így volt ez az idei Pestújhelyi Őszön is, ahol nemcsak a jótékony napsugarak melengették a sok-sok pestújhelyi iskolást, hanem a jóleső várakozás, a jó programok öröme is.

Csütörtökön már érzékelhető volt az izgalom a gyerekek körében. Várták nagyon a programokat, készültek rá a családok is. És végre vége lett a délelőtti tanításnak, s ebéd után elkezdődött a PESTÚJHELYI ŐSZ.
Idén „A család örömei” volt a programsorozat központi témája, a programok jó része e köré szerveződött, a Suliszalonban a családról készítettek képzőművészeti alkotásokat a gyerekek, és az irodalmi pályázaton is ez volt a téma.
A megnyitó ünnepségen Frák Erika, az iskola igazgatója szép szavakkal köszöntötte a gyerekeket, pedagógusokat és a meghívott vendégeket. László Tamás polgármester úr a családi örömökről beszélgetett kedvesen és közvetlenül a diákokkal, akik meghálálva ezt a közvetlenséget és nyitottságot, tisztán, őszintén és persze itt-ott jó humorral szóltak hozzá a témához.
Az irodalmi pályázaton díjat nyertek felolvasták pályaműveiket, melyet a gyerekek által előadott zenedarabok tettek még élvezetesebbé.
Az iskolai énekkar egy vidám dallal zárta az ünnepséget, és megnyitotta kapuját a Suliszalonban „A család örömei” című kiállítás.
Ezután az iskola drámapedagógusának vezetésével, bevonásos színházi előadás vette kezdetét, mely színházi foglalkozáson a gyerekek az Aranyszőrű bárány népmese mesehőseivé változtak. A sajátos előadás során a gyerekek a színházi játék szereplőivé váltak, aktív közreműködésükkel született meg az előadás. Közvetlen közelről lehettek részesei a játéknak, élhették meg a színház csodáját.
Az előadást 3. osztályos gyerekek élő furulyajátéka erősítette.
S mindez csak a kezdet volt. Igazi forgataggal folytatódott a délután. Az alsó tagozatos tanítók kézműves foglalkozásokra és táncházra várták a gyerekeket, amolyan forgószínpad szerűen zajlottak az események.
A Pestújhelyi Általános Iskola az ökoiskolai cím birtokosa. S mivel komolyan veszi ezt a címet, egy új programsorozatot indított el az idei Pestújhelyi Őszön: Ökoteázó címmel. Az első alkalom témája az egészség és sport volt.
Meghívott vendégek pedig Donga Árpádné világbajnoki tornász, önkormányzati képviselő és Aranyosi István olimpikon tornász voltak.
Az iskola könyvtára adott otthont az Ökoteázónak, melynek sikere felülmúlt minden várakozást. A meghívott előadók olyan átütőek voltak, hitelesek, őszinték, igazi sportemberek, ami a gyerekeket és szülőket egyaránt megfogott, megnyitott, elgondolkodtatott.

A pénteki nap reggelén a gyerekek szőlőfürtökkel érkeztek az iskolába.. A szőlőért mustjegy járt, amiért később (mikor lepréselték az összegyűjtött szőlőt) finom must dukált, amit nagy kedvvel és még nagyobb étvággyal iszogattak az iskola nebulói. Ebéd után az aulában biotermékek vására csalogatta az érdeklődőket, szemet gyönyörködtető szappanokat, étvágygerjesztő aranyszínű mézet és egyéb vegyszermentes bioterméket lehetett vásárolni.
Az alsó tagozatos gyerekeknek a tornateremben ebéd után, ökojátszóház kezdődött. Minden játék újrahasznosított anyagból készült: volt állatos kirakó logikai játék, vártornyos krikett ügyességi játék, törökfejes célba dobó, halászat a tavon, hulladékpeca, mit látsz a távcsőben, növénymemória.
Az összes játék és eszköz rendkívül igényesen elkészített, szép kivitelű és ötletes volt. A gyerekek a kézműves foglalkozás keretében kollázst és mécsestartót készítettek.
A foglalkozásvezetőkön kívül néhány 8. osztályos pestújhelyis diák animátorként segített a játszóházban, terelgették, segítették kisebb társaikat. Példaértékű volt, ahogy a gyerekek együtt tevékenykedtek.
Annyira belefelejtkeztek a közös játékba és alkotásba, hogy szinte röpült az idő.
Ez idő tájt a felsősöknek a természettudományi teremben az „1000 év lakomái” című előadás zajlott. A játékos foglalkozáson a gyerekeknek azokat a növényeket, fűszereket kellett kiválasztani a „piac” kínálatából, amelyeket pl. István vagy Mátyás király nem kóstolhatott meg. Szó volt arról hogyan változtak az étkezési szokások a reneszánsz korától. Diavetítéses beszélgetésen felidézték a korabeli lakomák hangulatát, mi került az asztalra, milyen nehéz volt olyan egyszerű növényekre rábeszélni a lakosságot, mint pl. a krumpli, vagy mióta használja a magyar konyha jellegzetes fűszerét a paprikát.

A Pestújhelyi Ősz utolsó napjának reggelén, jókedvű gólyalábasok fogadtak mindenkit a focipályán, harsányan invitálták a gyerekeket, szülőket a programokra. Mögöttük már vigyorgott a lufihajtogató bohóc, aki állta a sarat a gyerekrengetegben, és rendíthetetlenül hajtogatta a jópofa lufifigurákat. A sokadalomban itt-ott feltűnt néhány kisebb kutya, akik hősiesen állták a túláradó gyerekszeretetet. Ezek a kutyusok az Állat és Ember Állatvédő Egyesülettel érkeztek, és mikor meghallgattuk az Egyesület bemutatkozását, kiderült, hogy örökbefogadóra várnak. Egyéb ismereteket is szerezhettek a gyerekek az Egyesület foglalkozásain, melyek egész délelőtt tartottak, és egy fiatal állatvédő egyesületi tagtól megtudhatták, hogy mit tehetnek a fiatalok az állatvédelemben.
A Madárdal zenekar szüreti koncertje sok gyereket becsalt a tornaterembe,
míg a könyvtárban a szülőket várták egy bensőséges beszélgetésre, melyet
Ungváry Zsolt a Képmás folyóirat szerkesztője és Szabó András evangélikus lelkész vezetett.
A műsorfolyam Farkas Péter sződi break-táncos fergeteges táncbemutatójával és a Dunakeszi Kötélugró Klub virtuóz mutatványaival folytatódott.
A nagyobb gyerekeket ezután Bolla Bertold, a TV2 Napló című műsorának operatőre várta egy interaktív foglalkozásra a filmkészítés témakörében, a kisebbeknek családi mesetáncház következett.
S mivel általában a gyerekek szeretik a kutyákat, az iskolával szemben lévő volt orosz katonai kórház udvarán kutyabemutató várta őket, gyönyörű és okos állatokkal, elkötelezett, jól félkészült szakemberekkel, látványos előadással.
A sportprogramokon egész délelőtt részt lehetett venni, volt darts és asztali tenisz, valamint kisállat bemutatót is tarthattak a gyerekek társaiknak, otthonról behozott házi kedvencekről. Gulyásparti és tombolasorsolás zárta a délelőttöt, de csak kis időre, mert néhány óra múlva, 18 órakor, kezdődött a szüreti bál.
A bálon bemutatkoztak a Pestújhelyi Általános Iskola tanulói tánc és színházi előadással, meglepetésként a pedagógusok is előadtak egy polkát, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai igazi szüreti hangulatot hoztak, Zahra és a Démonok hastánc előadása elvarázsoltak mindenkit, Leslie McKlasky (polgári nevén Gémesi László) country zenész kellemes hangja és muzsikája még sokáig a fülekben csengett.
A vacsora ízletes volt, tánc és tombola zárta az estét.
Még süt a nap, még sütöget,
csak reggelente van hideg,
csak estelente kéldegél
újra és újra föl a szél.
Csak az éjszakák, csak azok
hűvösek, mint a csillagok.
Napközben meleg van, meleg.
Sütkéreznek a verebek.
Duruzsolnak a darazsak.
Reméljük, a Pestújhelyi Általános Iskola által rendezett Pestújhelyi Ősz emléke, mint az őszi napsugár, még sokáig melengeti az emberek szívét.