Menu

Elsöprő siker a Hubayban
(letölthető fotók a cikk végén)

2011.11.07.

220 évvel ezelőtt született meg az a mű, melyet az elmúlt hét péntek estéjén parádés előadásban láthatott a közönség a Hubay Hangversenyteremben.

Mozart Requiemjének olyan sikere volt, hogy az előadást nem is lehetett pontosan megkezdeni, mert a tömeg csak jött, és jött, és jött. Az újabb székek pedig nemcsak a hangversenytermet és a karzatot töltötték meg, hanem az ajtókat is ki kellett nyitni mind a terem mögött, mind a terem mellett. A székek pedig érkeztek, érkeztek, és mindig érkeztek. A közönség tagjai pedig helyet találtak maguknak. Ki ülve, ki állva várta a csodás mű előadást.
A fellépők pedig meghálálták a közönség szeretetét. Bazsinka Zsuzsanna szoprán énekesnő, Érdemes Művész, Meláth Andrea mezzoszoprán Bartók-Pásztory –díjas énekesnő, Kiss. B. Attila Liszt-díjas tenor énekes, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkereszt kitüntetettje, Kováts Kolos (basszus) Kossuth-díjas, Érdemes Művész, valamint a Baptisták Központi Énekkara (karigazgató: Oláh Gábor), a Laudate Kórus (karigazgató: Gogucz Emma), a Hubay Jenő Ifjúsági Zenekar (karigazgató: Sebők Irén), a Hubay Jenő Zeneiskola művésztanárai- vezényelt Medveczky Ádám Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes művész egy igazán csodálatos estével ajándékozta meg a közönséget.
Ám az előadást megelőzően László Tamás polgármester mondta el köszöntő gondolatait, melyben szót ejtett Mozart: Requiem című művének keletkezéséről, történetéről, majd párhuzamot vont 1956. eseményeivel. Rövid beszédében pedig itt is beszélt arról, hogy a Lobogás című kompozíció díszíti majd az ’56-os emlékoszlopot a nemrégiben kiírt pályázat eredményeként.
Az esten közreműködött Ollé Erik színművész, a Komáromi Jókai Színház művésze, aki Illyé Gyula: Egy mondat a zsarnokságról, valamint Kipling: Ha… című versét tolmácsolta.