Menu

Lobogás

2011.11.07.

Középen áttört zászlóval egybeolvadó, magasba nyúló, égbe törő alakok. Lobognak, égnek, és „ők” fogják őrizni az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékét 2012. október 23-ától a Széchenyi téri obeliszken.

Az alkotás pályázati anyagát Harmat István szobrászművész, Jakab Csaba DLA építész iparművész, Korda Zsolt és Kerekes Géza építészmérnökök készítették az önkormányzat által kiírt nyílt országos pályázatra, és első helyezést értek el a tervükkel.
A kerület vezetése ugyanis az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére emlékmű elkészítésére hirdetett pályázatot. Az alkotást a meglévő obeliszk helyszínére kellett tervezniük úgy, hogy a kőből készült műtárgyat felhasználhatták vagy elbontathatták. A megjelölt, október 21-i dátumig összesen 22 pályamű érkezett. A szobrászati pályázat terveit öt tagú szakmai zsűri is elbírálta, értékelte, és az önkormányzat bírálóbizottsága a szakmai zsűri véleményét alapul véve választotta ki a nyertes pályaműveket. A bírálóbizottság elnöki tisztét betöltő László Tamás polgármester elmondta, hogy a grémium az újszerűséget, az eddig még el nem mondott szobrászati gondolatokat díjazta.
A bizottság végül három harmadik díjat és egy első díjat osztott ki. Szilágyi Bernadett szobrászművész és Fáskerti István szobrász pályaműve az egyik harmadik helyezett alkotás. A bírálat szerint a pályázók által elképzelt 10 méter
átmérőjű körben levő fekvő nagy forma és a gúla szép anyagokból készülnének, méltósággal telt formák, azonban nem értelmezhető a mondanivalójuk. Szintén harmadik helyet ért el a pályázaton Mórocz Tamás építészmérnök Emlékkert című alkotása, amelynek lényege, hogy a téren a hősök emlékére 19, egy kivételével felirat nélküli síremlék-jelet helyezett volna el. A terv szépen kidolgozott, ám a bizottság megvalósításra nem tartotta alkalmasnak. M. Gillemot Éva építésztervező művész, Hosszú Miklós építészmérnök, 4D Tájépítész Iroda, Balog Andrea tájépítész mérnök, Majoros Csaba tájépítész mérnök, Papp Márton egyetemi hallgató pályaműve is a harmadik helyezettek között kapott helyet. A pályamű központi eleme egy enyhén megbillentett, lángnyelv-szerűen a magasba törő, megsebzett stilizált madarat ábrázoló lemezplasztika. A kompozíciót fényvetőrendszerrel egészítenék ki, amellyel a sebek irányába sugarakat bocsátanak ki. Az alkotás megvalósíthatósága tekintetében a bírálóbizottságban itt is kétségek merültek fel. Az első helyezett pályamű modern és közérthető. Alkotói részben átalakítják, de megtartják az
obeliszket, és erre helyezik fel a zászlóval eggyé váló ujjongó tömeget, amely a forradalom euforikus szakaszát idézi.