Menu

Harmadszor is Szilas Fesztivál

2011.10.27.

Október 29-én harmadik alkalommal szervezi meg a Szilas Néptáncegyüttes és a Közép-Magyarországi Folklór Szövetség a Szilas Fesztivált, melynek idén is a Csokonai Művelődési Központ ad otthont.

Amint az előzetes célok között a szervezők megfogalmazták, egy olyan lehetőséget szeretnének biztosítani a régióban működő tánccsoportoknak, melynek során egymás munkájával megismerkedhetnek, tapasztalatot cserélhetnek. Az idei programban épp úgy cél, mint a korábbi években, hogy egymás munkáit is lássák a bemutatkozó együttesek, tudjanak véleményt formálni egymás táncairól.
Idén az együttesek két műsorszámmal mutatkoznak be: egy koreográfiával és egy a közép-magyarországi régió területéről választott – magyar vagy nemzetiségi – táncanyag improvizatív előadásával, melyeket a zsűri és a művészeti csoportok vezetőinek közös megbeszélése követ.
A zsűri tagja Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője, néptáncpedagógus, koreográfus és Bakonyi Erika, néptáncpedagógus.
S hogy kiket is láthatunk az este folyamán? A Pannónia Táncegyüttes, a Törekvés Táncegyüttes, a Forrás Néptáncegyüttes, a Vasas Művészegyüttes Tánckara, a Kacamajka Táncegyüttes, a Nádasdy Táncegyüttes, a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes, a Csata Táncegyüttes lép a színpadra. Az első részben mezőföldi csárdást és frisset, isaszegi-, hegyközi-, bukovinai-, gömöri-, kalocsavidéki táncokat, katali csárdást és frisset, valamint Kis István, Kis-Demeter Erika koreográfiájában Szucsági képeket és Vizi Adrienn koreográfiájában Fel verem a rézsarkantyúm címmel láthatnak táncokat a közönség tagjai.
A bemutató műsor második részében domaházi-, maglódi-, isaszegi táncokat, valamint Vizi Eszter, Vizi Tibor koreográfiájában legényavatást, mezőföldi ugróst és frisset, Balázs Péter, Halmai Krisztina koreográfiájában táncokat láthatunk Borsod-Abaúj-Zemplénből, de lesz Galga menti verbunk, csárdás és bukó, Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter: Nem messze van ide című előadás, valamint Velner Klára, Hutter Anett, Pintér András: Emlékül Zselykről címmel egy tánckompozíciót.
A bemutató táncokat követően táncházra kerül sor, ahol a Dűvő Népzenei Együttes húzza a talpalávalót egészen hajnalig.