Menu

2011-ben 11 évesen

2011.10.21.

Október 7-9. között a Kozák téri Közösségi Ház környékén sétálók csupa madárcsicsergést hallottak. Ám nem az időjárás volt az oka, hogy ilyen vidámak voltak a papagájok, kanárik, egzóták, hanem, hogy mintegy 225 madár mutathatta meg formáját, alakját, szépségét a XI. Díszmadár Kiállításon.

A Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetség H-01 rákospalotai Madárbarát Egyesületének kiállításán 25 kiállító 140 kanári, 53 db papagáj, 32 egzóta mutatkozott be.
A rendezvényen belül vasárnap délután került sor a szakmai- és a különdíjak átadására. Az eseményen mint házigazda, Tóth Bezerédi Erika köszöntötte először a megjelenteket. Amint elmondta, hogy minden évben rendezett kiállítást az egyesület, ahol bemutatták az általuk tenyésztett madarakat. Az első alkalomra még nem készült plakát, mivel az egyesületnek akkoriban még nem volt arra pénze, hogy önállóan tudjon egy kiállítást rendezni. Azóta azonban egyrészt a XV. kerületi Önkormányzat támogatásával, másrészt pályázati úton sikerült azokat a felszereléseket beszerezni, melyekkel már egy nagyobb kiállítást meg tudnak rendezni.
Mint minden évben, idén is egy szakmai zsűri bírálta el a madarakat, amely bírálat alapján osztották ki a szakmai díjakat. A bírálat szempontjai a nemzetközi C.O.M.) standard előírásoknak megfelelően történt, vagyis pontozták a madár testfelépítését (feje, szeme, csőre, teste, szárnyai, lábak, körmök), alakját, méretét, testtartását, színét, tollazatának épségét, pillanatnyi kondícióját. A pontokat a bírálati lapon összesítik a bírók, ez alapján derül ki a sorrend és a díjazás. Ám tudni kell azt is, hogy csak jellel (számozott gyűrűvel, vagy mikrochippel) ellátott, egészséges madarat lehet kiállítani egy ilyen bemutatón.
A kiállításon vizsgáztak az Országos Bíróképző tanfolyam végzős bírójelöltjei.
A kanáriknál bírált Papp Csaba vizsgázó bíró, felügyelője: Pákozdi Károly bíró, a papagájoknál Herrich Dávid, felügyelője: Tóth István bíró, az egzótáknál Küzmös Csaba, felügyelője: Eszteró Lajos bíró volt.
Az eseményen igazi díjözön volt, miután 28 díj talált gazdára. A részt vevők többsége bírálatra hozta el madarát, madarait, ám voltak, aki csak a bemutatón vettek részt papagájaikkal, kanárijaikkal.

Helyezést, illetve díjakat a következők vehettek át:

Szín kanári- Egyéni I. helyezett Vörös Károly
Szín kanári – Egyéni II. helyezett Triay Carlos
Szín kanári – II. helyezett Zsezserán József
Szín kanári – Egyéni II. III. Czinkóczki György
Szín kanári – Kollekció I. (Bronz) Vörös Károly
Szín kanári – Kollekció I. (Lazac) Vörös Károly

Alak kanári (Gloszter) II. Kovács József
Alak kanári (Gloszter) II. Magyar Ferenc
Alak kanári (York) III. Kovács József
Alak kanári (York) III. Magyar Ferenc

Legszebb szín kanári Különdíj Pákozdi Károly

Nagy papagáj I. helyezett Pocsai János

Közép papagáj I. helyezett Rajos István
Közép papagáj II.-III. helyezett Pocsai János
Közép papagáj III. helyezett Borbás Zoltán
Közép papagáj Különdíj Müller Róbert

Különdíj Hullámos papagáj Rácz Péter

Agapornis I. helyezett Szekeres Sándor
Agapornis II. helyezett Kovács Ildikó
Agapornis III. helyezett Jánosi Péter

Egzóta – II. helyezett Küzmös Csaba
Egzóta – II. helyezett dr. Sátorhelyi Tamás
Egzóta – Kollekció III. helyezett dr. Sátorhelyi Tamás
Egzóta – Különdíj Forgó István

Rajtuk kívül a megmérettetésen, illetve a bemutatón részt vett:
Tóth Sándor, Tóth István, Somlói György, Marlok János, Manga János, Fábri Attila, Bencsik Zsolt.
S hogy milyen sokszínű volt a madarak világa? A 3 nap alatt megfordult a helyszínen többek között több háromszínű papagájamandina, kis kubapinty, törpekanári, barabant, kecskepapagáj, énekes papagáj, szakállas papagáj, rozella, venezuelai amazon, nimfa, király papagáj, sárga homlokú amazonpapagáj, kék-sárga arapapagáj, rizspinty, ékfarkú amandina.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: