Menu

Dabastól Újpalota Főteréig

2011.10.17.

Amint már korábbi cikkünkben is olvashatták, a dabasi termelők, valamint a városvezetők látogattak el kerületünkben, pontosabban igazi vásárhangulatban tölthették el egy napjukat az Újpalotán és környékén élők október 9-én.

A termelők finomabbnál finomabb portékákat hoztak el, melyek közül több szinte néhány óra alatt elfogyott. Talán, nem véletlenül volt nagy sikere az igazi csirkehúsnak, a Bognár-féle száraztésztának, az ízletes savanyúságnak, a Homoki Családi Méhészet méz kavalkádjának, a friss pékáruknak, melyet a Vogtland Kft. hozott el, a sok-sok frissen termelt zöldségnek, karfiolnak, káposztának, zellernek, paprikának, paradicsomnak, burgonyának.
Külön kell említést tenni a Sári Rétesház réteseiről. A sátornál mindig hosszú sor állt, hogy megkóstolhassa mindenki a frissen készített réteseket, melyekből sosem volt elég. Ugyanez volt elmondható az igazi lecsóról. Csak az volt benne, aminek benne kellett lennie: paprika, paradicsom, hagyma, kolbász. No, de az arányok! Egy biztos: a lecsó elfogyott, legszívesebben többen még ki is tunkolták volna a bográcsot.
Ám nemcsak élelmiszereket hoztak el a vendégek hozzánk, hanem a kulturális életük egy-egy szeletét is a színpadra varázsolták. Így a Borovenka Hagyományőrző Néptánccsoport-, a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör-, a Gyóni Nyugdíjas Klub -, a Kéknefelejcs Ifjúsági Citerazenekar tagjai és a Dabasi Dobos Ovisok is felléptek, valamint többek között Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester is itt járt kerületünkben.
A vendéglátók részéről László Tamás polgármester fogadta az ideérkezőket, valamint a kerületi Mozdonyvezető Óvoda hagyományőrző csoportja, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola táncos növendékei, a Hubay Jenő Zeneiskola Népi Együttese és az Ifjúsági Fúvószenekara, a Szilas Néptáncegyüttes mutatkozott be a színpadon.
Természetesen a két terület vezetése a közönséget is köszöntötte és szólt néhány gondolatot László Tamás kerületünk polgármestere és Pálinkásné Balázs Tünde Dabas alpolgármestere, majd visszavonultak az Újpalotai Közösségi Házba, ahol szakmai fórumon tanácskoztak arról, hogyan tudna együttműködni a két terület a kerület közétkeztetésének átalakításában.
A XV. kerületi önkormányzat ugyanis reformokat kíván végrehajtani a közétkeztetésben, hogy az intézményekben a gyermekeknek, időseknek szezonális zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket tálaljanak

Kapcsolódó hanganyagok:
László Tamás polgármester, országgyűlési képviselő beszéde
Pálinkásné Balázs Tünde Dabas alpolgármesterének beszéde

Kapcsolódó video:

Kapcsolódó cikk: