Menu

Fórum a közlekedésbiztonságért

2011.10.17.

Lakossági fórumot tartott az önkormányzat vezetése október 5-én és 6-án a kerület középtávú közlekedésfejlesztési koncepciójáról.

A vitaanyagnak szánt tervet készítő Pro Urbe Kft. szakértői prezentáción foglalták össze, hogy a koncepció készítésekor milyen előkészítő munkát végeztek, ezt kielemezve, melyek a közlekedés szempontjából legveszélyesebb útszakaszok, csomópontok, és melyek a zsúfolt közutak, tömegközlekedési járatok. A dokumentumban kiemelten kezelték a gyermekek biztonságos közlekedésének megteremtését, a gyalogosforgalom, a közösségi közlekedés, parkolás újragondolását. A foglalkoztak a nehézgépjármű-forgalom kérdésével, a kerékpáros közlekedés fejlesztésével és a terv elkészítésekor figyelembe vették a fővárosi és az állami fejlesztéseket. A koncepcióhoz rövid, közép és hosszú távon megvalósítható intézkedési terveket is készítettek.
A kerületben veszélyes csomópontok közé sorolták többek között a Nyírpalota út – Szentmihályi út kereszteződését. A tervezők szerint az út közepén zöldsávot kellene létesíteni, zebránál pedig várakozásra szolgáló járdaszigetet javasolnak. Az újpalotai vásárcsarnoknál vörös-fehér színű gyalogos-átkelőhelyet festetnének fel, és a tömegközlekedés segítésére buszsávot alakítanának a csarnoktól a Sárfű utcáig. A Pólus Centernél megváltoztatnák a gyalogosátkelő helyét, a zebrát áthelyeztetnék a bevásárló központ felőli kereszteződésoldalra. A Bánkút és Szerencs utcai kereszteződést jelzőlámpás csomóponttá alakítanák át, és a Szerencs utcán északnyugati irányba balra kanyarodó sávot javasolnak.
Egy lakossági javaslat szerint, mivel a metró megépítése bizonytalan, ezért bevonhatnák a tömegközlekedésbe a körvasútsori vasútvonalat is. A Töltés utcánál levő vasúti vonalszakasz fejlesztése szintén szóba került, vasútnál létesítendő új közlekedés csomópont kapcsán pedig javaslatként fogalmazódott meg, hogy gondolják át a vasúti területen történő gyalogos közlekedést. A lakosok részéről felmerült, hogy a Károly Róbert iskolánál és a Dózsa György Gimnáziumnál a biztonságos gyalogosközlekedés meg kellene teremteni. A tervezői válaszokból kiderült, hogy a Budapest – Vác nyugati vasútvonal, a 70-es vonal rekonstrukcióját tervezi az állam. A vasútvonalak környékén a gyalogosforgalom biztonságossá tételére pedig javaslatot tesznek a tervezők. Jó hírrel is szolgáltak a válaszadók: a gimnázium jobb megközelíthetősége érdekében gyalogos átkelőhelyet létesítenek a Bácska utcánál, a Kossuth-szobornál.
Újpalotával kapcsolatosan többek között azt kérték a lakók, hogy a Nyírpalota útnál levő benzinkúthoz készítsenek gyalogosközlekedésre alkalmas járdát. A lakosok részéről megfogalmazódott az is, hogy a 130-as busz állomását tegyék át a Pólus Center Szentmihályi út felőli, viszonylag kihasználatlan parkolórészébe. A tervezők ígéretet tettek arra, hogy a javaslatokat átgondolják, és lehetőség szerint ezeket beépítik a tervezetbe.