Menu

Gyöngyszemek a házaspár művészetéből

2011.10.07.

Az elmúlt hetekben Batári László (1925-2009) és B. Sédai Mária(1920-1997) válogatott alkotásaiból láthatott a közönség egy kiállítást a Csokonai Művelődési Központban. A művek közös gyermekük,: Batári László tulajdonában vannak, aki itt él Rákospalotán, és akivel egy pár mondatot váltottam néhány nappal ezelőtt.

– A kiállítást Fésüs Attiláné, a Bernáth Aurél Társaság vezetője szervezte nagy igyekezettel. Édesanyámat a kiállítás szervezője jól ismerte. Anyukám Bernáth Aurél, Hincz Gyula, Berény Róbert tanítványa-, míg édesapám Berény Róbert, Domanovszky Edre, Szőnyi István tanítványa volt. Így nem véletlen, hogy Zebegényben, a Szőnyi István Emlékházban a hajdani 23 Szőnyi tanítvány között édesapám egyik alkotása is megtekinthető.
Szüleim az 50-es években végezték el a főiskolát, anyám iparrajziskolába járt és úgy került a főiskolára, ahol édesapámmal együtt végzett 1953-ban. Szüleim a főiskolán ismerkedtek meg, aztán Kecskemétre kerültünk, majd ismét Budapestre. Itt a XIII. kerületi Sziget utcában volt egy műtermük, itt is jártam iskolába, majd sokáig a Margit körúton éltünk, szintén egy műteremlakásban. Nagyon sokszor, sokáig voltunk Nagymaroson, a Művésztelepen is.
Apám nyírségi, Nyírpazonyban született, míg édesanyám budapesti. Amikor apám meghalt, akkor a III. kerületi Kiscelli utcába költöztünk, majd onnan ide a XV.kerületbe. Édesanyám itt halt meg.

„Leginkább az ember által átalakított, civilizált természet érdekli. Tájait magas horizontra veszi, szereti a szélesre fogott, mély perspektívákat, ahol kedvére járhat a szem, s amely alkalmat ad a ritmikus képszerkesztésre. Kevés színnel él, koloritja csaknem grafikus hatású; a dekorativítást és a modernséget a látványon belül értelmezi.”- olvasható Batári László művészetéről

„Tájain, csendéletein, alakos művein erőteljes színek keltenek dekoratív hatást. Gyakori témája a Dunakanyar és a Balaton. Képein szimbolikus elemek is megjelennek.”- olvasható B. Séday Mária alkotásairól az artportal.hu weblapon.

A Csokonai Művelődési Központban tartott tárlatot dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, aki a művészházaspár alkotásaival kapcsolatosan fogalmazta meg gondolatait. A megnyitót Molnár Ágnes művésztanár és tanítványának fuvolajátéka tette még színesebbé.

Kapcsolódó video: