Menu

67 éves sebek

2011.10.01.

Minden évben, így idén szeptember 19-én is a Pestújhelyi Emlék téren összegyűltek a megemlékezők. S hogy mire is emlékeztek? A 67 évvel ezelőtti eseményekre, pontosabban 1944. szeptember 19-re, amikor is egy hatalmas tragédia érte Pestújhelyet a szeptemberi szőnyegbombázás következményeként.

Pestújhelyet a szőnyegbombázás még azon a nyáron érte el, ám az igazi tragédia ekkor, ősszel következett be, miután egy tízmázsás légibombát dobtak le az állami óvoda telkére, amely akna akkor nem robbant fel.
A bombát a temető melletti szántóföldre, majd onnan vissza a községháza udvarára szállították. Ami biztos, hogy ezen a helyen a tűzoltók a környék közelről szemlélődő lakói, többek között gyerekek és asszonyok jelenlétében a legelemibb biztonsági intézkedések megtétele nélkül vésték a robbanóanyagot a bombából. Ekkor következett be a szörnyű robbanás. Vannak, akik a jegyzőt, mások a tűzoltóság emberét teszik felelőssé. Annyi azonban bizonyos, értelmetlen halált haltak azok, akik odavesztek és ezzel párhuzamosan hatalmas seb keletkezett a pestújhelyiek lelkén, amely máig nem gyógyult be teljesen.
Az idei évi megemlékezésen Pintér Zsuzsánna, a Pestújhelyi Közösségi Ház vezetője, és egyben a Pestújhelyi Pátria Egyesület vezetőségi tagja tartott megemlékező beszédet, illetve a közeli Pestújhelyi Általános Iskola diákja, Balkányi Gábor furulyázott.
A megemlékezés végén a PEPE tagjai, a Pestújhelyi Általános Iskola képviselői, valamint a kegyeletüket leróni érkező jelenlévők helyezték el koszorújukat, virágjaikat az Emlék téri kopjafánál.