Menu

A KOMA megtalálta a bázisát

2011.09.25.

Nem véletlen a megfogalmazás, hogy a KOMA bázisra talált, ugyanis a KOMA, azaz a KOrtárs Magyar színház tagjai a XV. kerületi Ady Endre utcában, egy volt iskolaépületben teremtette meg otthonát az elmúlt hetekben, majd ezt követően szeptember 24-én tartotta ezen a helyszínen első bemutatóját: Garaczi László: A 10. gén címmel.

De kik is ők?
Így vallanak erről: „ A KOMA 2007 nyarán hét frissen diplomázott színész összefogásából született. Azért hoztunk létre egy saját csapatot, hogy szabadon dolgozhassunk. Olyan munkamódszerrel, ahogy mi szeretnénk, olyan előadásokat létrehozva, amilyeneket mi szeretnénk, hogy aztán olyan helyeken játsszunk, ahol csak szeretnénk.”

S miért éppen a XV.kerületben lelték meg „otthonukat”?
„Mint valamennyi nagyvárosban, úgy Budapesten is, a kultúra és az igényes szórakozás a város belsejében centralizálódott. Ezen a felborult egyensúlyon igyekszünk segíteni, amikor egy külvárosi kerülettel keressük a kapcsolatot. A XV. kerület azért is fontos számunkra, mert társadalmi, szociális és identitásbeli sokszínűség jellemzi. Minél több szintű egy közösség, annál nagyobb a lehetősége a közvetítésre. Kertvárosi részek, panelparkok, villák, ipartelepek,…Rákospalota, Újpalota, Pestújhely.”

A KOMA társulata így az Ady Endre utcai épületbe vetette bele magát, ahol első bemutatóját tegnap tartotta, ám aki kíváncsi a darabra, az ma is megtekintheti Garaczi László: A 10. gén című alkotását.

De miről is szól a darab?
„„Az ország nem volt, hanem lesz”
Garaczi László darabja pillanatfelvétel napjaink Magyarországáról. A képen rajta vagyunk mi, barátaink, szomszédaink, vezetőink, a háttérben állnak őseink és történelmünk apraja-nagyja – a sarokban pedig ott figyel, egybetartva a széttartó tömeget, a nagy magyar pulikutya.”

A társulat azonban nem áll meg, mert hamarosan próbálni kezdik Nényei Pál: Pofakönyv.hu című művét, melyet a tervek szerint decemberben fognak bemutatni. Mindeközben járják a középiskolákat a fővárosban és vidékre is ellátogatnak a KOMA első bemutatójával, Garaczi László: Plazma című művével, mellyel számos díjat nyertek az elmúlt négy esztendő folyamán (POSZT, VOLT, Kritikusok-díja stb.), s melyet a XV. kerületben is láthattunk az elmúlt nemrégiben. Emellett Jevgenyij Svarc-Parti Nagy Lajos: A Sárkány című művét is színpadra vitték éppen egy évvel ezelőtt. A darab főszereplőit egyébként éppen március 15-én is láthattuk a Boldog Salkaházi Sára templom közösségi udvarán tartott ünnepség részeként.
Természetesen még sok egyéb terve van a társulatnak, melyről időről időre beszámolunk honlapunk olvasóinak

Kapcsolódó cikkek:




Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: