Menu

Királyi játszma és mesterségek

2011.09.17.

Szeptember 1-jén tartotta a Krúdy Kör őszi első rendezvényét a FSZEK Eötvös utcai Könyvtárában. A program házigazdája, mint a korábbi években is Kanizsa József író, költő, a kör titkára volt.

-Hámori András Királyi játszma című legújabban megjelenő regényét mutattam be a közönségnek- számolt be a programról Kanizsa József. A regény egy sorozat harmadik része, ugyanis A terror kufárjai 2006-ban jelent meg és aratott nagy sikert, majd A gyűlölet vasfoga című regény 2008-ban jelent meg. Közben Hámori Andrásnak jelentek meg kisebb novelláskötetei is, de most a Királyi játszma c. az előző két regény folytatásaként napjaink eseményeivel foglalkozik: Vilmos herceg afganisztáni „kalandjait” mutatja be. A főhős most is, a régen ismert magyar származású újságíró, riporter, Rónay Szabolcs, aki körül rendkívüli fordulatos események történnek, és ezek teszik érdekfeszítővé a könyv belső mondanivalóját. A műről Hámori András beszélt nagy élvezettel és olvasott föl izgalmas részleteket feleségével, Hámori Zsuzsával közösen.
Az est második részében Rehorovics Anita festő-restaurátorral beszélgetett a házigazda Kanizsa József. Amint megtudtuk, a festő nagy természetbarát. Tokaj-Hegyalja és a szőlészet – borászat is megihlette, a kiállításon a természetet ábrázoló festményei is kiállításra kerültek. Emellett a mesterségek megfestése is egyik kedvenc témája a festőnek: éppen ideillő volt a kádármester, vagy szíjgyártómester munka közbeni mozzanatainak megfestéséről készült alkotásai is.
Aki időt szentelt e szép rendezvényre, az igazán nagy élményekkel távozhatott, akár a könyvről kapott információkat nézve, vagy a festményeket megtekintve gazdagodott lelkivilága.
A kiállítás a könyvtár nyitva tartási idejében tekinthető meg.