Menu

Elköltöznek a hajléktalanok a XV. kerületi erdőből

2011.09.01.

Személyre szabott megoldásokkal biztosítják a budapesti XV. kerületi kiserdő mintegy negyvenöt hajléktalan lakójának jövőjét. A XV. kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös programjával kitakarítja és a környék lakossága számára vonzó rekreációs területté alakítja az utóbbi években egyre több hajléktalan által lakott Páskom-ligeti erdőt.

Az emberi és a természeti értékek egyidejű megmentése a célja a XV. kerületi Önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös programjának. A kerületben viszonylag kevés az erdőterület, ezért volt különösen fájó, hogy a Szentmihályi út melletti Páskom-ligeti erdőtömb látványos pusztulásnak indult az itt élő mintegy hetven hajléktalan által létrehozott telepnek köszönhetően. Az áldatlan állapotokon változtat a két szervezet nemrég indult programja.

Az önkormányzat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Újpalotai Családsegítő Szolgálat szociális szakembereinek bevonásával feltérképezte a területen élők helyzetét, és minden ember számára személyre szabott megoldással keresik a társadalomba való visszailleszkedés lehetőségét. A szociális szervezetek munkatársai arra törekszenek, hogy „ne kilakoltatásszerű legyen a dolog”, hanem valódi alternatívát adjanak. Így van, aki albérletbe költözött vagy visszatért vidékre a családjához, de a tervek között más típusú elhelyezés is szerepel, például önálló életvitel tanyán, vagy egy vidéki házban. A kerületi munkaügyi központ kiemelten foglalkozik az erdőből érkezőkkel, és a segítséget kérők számára igyekszik mihamarabb a társadalmi megkapaszkodáshoz elengedhetetlen munkalehetőséget találni. Jelenleg mintegy 45 fő elhelyezését kell így megoldani, mivel a rendezés hírére többen már maguktól elhagyták az erdőben kiépült telepet.

A kiürülő tanyákat a területen erdőgazdálkodó Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai bontották el. A hajléktalan telep környékén hatalmas mennyiségben gyűlt össze a szemét, a munka során 189 köbméternyit – mintegy 27 tonnányit – szállítottak el a tanyák szűk felének lebontása során. A hulladék nem az egyetlen oka az erdő pusztulásának. A hajléktalan telep környékén mindenütt kivágott fiatal fák csonkjai láthatók, az erdőből származott a téli tüzelő és az építőanyag egyaránt. 2007-ben pedig 12 hektár erdő teljesen megsemmisült abban a tűzben, ami nagy valószínűséggel az akkori hajléktalan tanyák egyikéről indult.

A Páskom-ligeti erdő kitakarítására, a hajléktalanok megfelelő elhelyezésére az önkormányzat 5 millió, a Pilisi Parkerdő Zrt. 1 millió forintot szán az első körben, de a telep teljes felszámolásához legalább még egyszer ekkora forrásra lesz szükség.
A tervek szerint az erdő jövőjét azonban további fejlesztések biztosítják majd. A vonzó pihenőerdővé alakuló terület a környék több tízezer lakosának kínál majd egészséges kikapcsolódási lehetőséget futópályáival, sétaútjaival és pihenőhelyeivel. A rendszeres, rendeltetésszerű használat során könnyebb lesz megőrizni a terület értékeit. Az önkormányzat június végén hozott határozata értelmében szeptember 15-ig zárul le a Páskom-ligeti erdő kitakarításának első üteme.

A példamutató programnak 2006-2008 között voltak előzményei a fővárosi erdőkben. Akkor több szociális szervezet bevonásával 105 főt sikerült visszavezetni a társadalomba, és így kiköltöztetni a nem egyszer védett erdőterületről.