Menu

Programban nem volt hiány

2011.08.28.

Elmúlt ugyan augusztus 20-a, ám még mindig frissen élnek azok a programok a kerületben élőkben, akik a Karácsony Benő parkba, vagy az újpalotai Boldog Salkaházi Sára Templom udvarára látogattak el ezen a hétvégén. Igen, hétvégén, ugyanis szombaton és vasárnap is számos érdekes rendezvény volt mindkét helyszínen.

Amellett, hogy 20-án már kora reggel Tér-Zene program várta a Pestújhelyi térre érkezőket, a Karácsony Benő parkban a Piccolino Fúvószenekar játszott, akik a Kossuth utcától vezették végig a közönséget az egész napos program helyszínére, majd a gyermekek egyik kedvence: az Aranyszamár Színház előadását nézhették meg tátott szájjal a kicsik és szüleik. Miközben kézműves foglalkozásokon hódolhattak kreativitásuknak a gyöngyfűzők, csuhébaba készítők, a Makám együttes koncertjét is nagyon sokan jutalmazták hatalmas tapssal.
Délben mi más is szólhatott volna, mint a Jó ebédhez szól a nóta, amely program már a délutáni rendezvény kavalkádot készítette elő: a Szilas Néptáncegyüttes, a Koma Színház előadása is sikeres. Sőt utóbbiak, miután László Tamás polgármester az ő előadásuk után mondta el ünnepi beszédét, és szegte meg a kenyeret, így az ünnephez kapcsolódó témát dolgoztak fel: Tamás Áron: Bölcső és Bagoly című regényének részletét.
Ezután lépett a mikrofonhoz a polgármester és egyben országgyűlési képviselő, László Tamás, aki augusztus 20-a jelentőségét, Szent István korát hozta párhuzamba a mai, XXI. századi, sőt a jelenkori problémákkal. Beszédében hosszan esett szó arról, hogy miután épp jelenleg az újpalotai kiserdőben a hajléktalanok problémáinak megoldására törekszik az önkormányzat a Máltai Szeretet Szolgálattal és az Újpalotai Családsegítő Szolgálattal karöltve, addig folyamatos támadásnak van ez a folyamat kitéve. Gondolatai megosztását követően a polgármester így fejezte be beszédét, idézte a népdalt: Hol vagy István király?, melyre a választ mindenkinek a lelkében kell megtalálnia.

A polgármester beszédét követően megszegte az új kenyeret, ám előtte a kenyérről, annak verítékkel készített folyamatáról szólt néhány gondolatban.
A Karácsony Benő parkban azonban még ezzel nem ért véget a program. Az illés Emlékzenekar, majd a Brillantin együttes adott egy-egy fergeteges koncertet, míg az utóbbit utcabál is kísérte.
Ezzel a programmal párhuzamosan Újpalotán a Boldog Salkaházi Sára templom udvarán a MÁV Szimfonikus Zenekar adott nagysikerű koncertet, melyen a Szilas Néptáncegyüttes közreműködött. A polgármester ezen a helyszínen is köszöntötte a megjelenteket és tartotta meg rövid beszédét Szent Istvánról és az akkori hagyományokról, annak jelentőségéről, melyet itt hallgathatnak meg.
Másnap ismét gyerek-és felnőtt zsivajtól volt hangos a Karácsony Benő park, ahol először a Palota Táncművészeti Iskola, azaz a Dózsa György Gimnázium táncművészeti szakos hallgatói adtak egy parádés előadást, majd a Csomópont tehetségkutató versenyen megismert valóban tehetséges diákok foglalták el a színpadot Preszy és Parola kíséretében. Preszmayer Katica és csapata csak úgy, mint a Steel Orange együttes, valamint Benkő László, zenész, az Omega együttes meghatározó tagja a kezdetektől a tehetségkutató program mellé állt segítve az ifjú tehetségek felfedezését.
A program után azonban nem lankadt a figyelem, mert számos fellépő tisztelte meg a rendezvényt (Weszely Ernő és Mezei Gábor harmonikaművészek, az Alma együttes), de volt honfoglalás kori lovasbemutató, gólyalábas vásári komédia, mígnem az R-Go együttes tette fel az í-re a pontot egy igazán vérpezsdítő koncerttel. Nem véletlen, hogy ilyenné sikeredett ez az este, hiszen az együttes frontembere, Szikora Róbert igazi kerületinek vallja magát, melyről többször és több helyen nyilatkozott is: itt volt kisgyerek, itt nőtt fel, itt járt gimnáziumba, számos szállal kötődik a kerülethez.
S miután a koncert véget ért, tűzijátékkal fejezte be a kétnapos programot az ünneplő kerület.