Menu

Segítség a kismamáknak

2011.08.23.

Még maximum a hónap végéig elfogad néhány jelentkezőt a Csokonai Művelődési Központ, ahol augusztus 22-én a TÁMOP projekt Kismamák munkába visszatérését segítő program vette kezdetét.

Amint Polyák Edit projektmenedzser a honlap újságírójának kérdésére elmondta, a projekten belül tavasszal felzárkóztató képzés volt, most pedig a kismamáknak szól ez a tanfolyam.
-A munkát számos szakember segíti: a mentálhigiéniás szakemberektől kezdve a gyerekorvoson, szociális munkáson keresztül egészen az elhelyezkedési tanácsadóig. A felmerülő kérdéseket ők beszélik át a kismamákkal részben távoktatás, részben konzultáció, részben tréning formájában.
Alapvetően kerületiek a jelentkezők, de ez nem feltétel. A gyerek életkora nem befolyásolja, hogy ki jelentkezhet a programra, hiszen egy pár hónapos kisbaba mellől még kevésbé szeretne visszamenni dolgozni az anyuka,de nekik épp annyira érdemes részt venniük ezen a tréningen, képzésen- mint a de 6-7 éves gyerekkel rendelkező, akár jelenleg is főállású anyaként tevékenykedő kismamának. Az eddig jelentkezők iskolai végzettsége is széles spektrumon mozog: a 8. általános iskola végzettségtől egészen az egyetemi végzettségig mindenki jelentkezett hozzánk.
Véleményünk szerint ez nem egy tanfolyam, hanem egy információ szerzés a legfrissebb trendekről, és az élet körforgásába való visszaállást segíti. Nagyon sok helyzettel kell megküzdenie ugyanis egy kismamának akkortól, amikor állást tud találni. Nem feltétlenül az állás megtalálásával foglalkozunk, hanem inkább az állás megtartásával. Ugyanis pl. ha az anyuka munkába áll, akkor a gyerek számos módon reagál erre a helyzetre. Így nem véletlen a gyerekorvos jelenléte sem. Ő az, aki meg tudja előre mondani, hogy lehet a gyereket felkészíteni erre a helyzetre, miután lelki okok miatt a gyerek az első hónapban betegeskedéssel jelzi a problémáját. A szülő távollétét pedig egyik munkahely sem veszi szívesen.
A 100 órás a képzésből 70 óra személyes résztvételt igényel, míg 30 óra távoktatásban zajlik. Heti 2x délelőtt vannak nálunk a kismamák, tehát 2 hónapig tart maga a képzés.
Kérdésemre, hogy most ez egy egyszeri program-e a kismamáknak, Polyák Edit így reagált:
-Bár 2 éve folyik a TÁMOP-os projektünk, ez ennek az egyik része. Itt egy képzésre van meg a fedezet, hiszen a programot igénybe vevő kismamáknak természetesen mindez ingyenes. Sőt, bérlettámogatást kapnak, illetve ingyenes gyerekfelügyeletet biztosítunk, amíg ők ott vannak az oktatáson. Mindezt kiegészíti azok számára, akik a számítógép rejtelmeiben nem igazodnak ki, egy számítógépes oktatás is. Enélkül a tudás nélkül ugyanis nem tudnának például a távoktatásban sem részt venni. Ez az oktatás egy CD-n van, valamint van egy internetes felület, ahol dolgozhatnak.
További részleteket itt olvashatnak, ahol egyben a jelentkezési lap is megtalálható: