Menu

Technikák és jókedv

2011.08.07.

Mi is jellemezhetné jobban egy tábor életet, ha nem az, hogy akik ott vannak, jól érzik magukat. Így érezhette magát az a 82 fő is, akik július 11-18. között a Bernecebarátiban rendezett hagyományos nemzetközi képzőművészeti táborban ott voltak. Az alkotás öröme, a napsütés és a jókedv hatotta át a jelenlévők mindennapjait.

Amint Tajti Réka, a tábor vezetője elmesélte, a kerületből a Czabán-, a Károly Róbert-, a Kolozsvár-, a Kossuth-, a László Gyula iskola diákjai, valamint a Hubay AMI növendékei mellett a testvérvárosokból is érkeztek diákok és pedagógus kísérők. Így Kassáról egy művészeti iskolából, Aknaszlatináról a Bólyai János Középiskolából, Válaszútról, a Kallós Alapítvány részéről, Maroshévízről a művészeti iskolából, ahol kifejezetten tehetséggondozással foglalkoznak a pedagógusok, Tótszentmártonból pedig az Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény diákjai jöttek el.
S hogy mit csináltak, mit alkottak a kis tehetségek? Ágoston Zsolt a fa megmunkálásának technikájára okítottak a diákokat: égetett technikával faékszereket, faládikákat készítettek. Bercsényi Éva batikolt képeket-, Vízi Julianna textilfestést, szitanyomatokat, gyöngyfűzést, kézműves technikákat mutatott be, Molnár Sándorné Magdival gobelint alkottak a gyerekek, de meg lehetett ismerkedni a magyar hagyományokon alapuló mandala technikával, Szunyogh László rajztechnikákkal pl. grafika készített alkotásokat a diákokkal, de volt dobozfestés, üvegfestés, dekupázs technika, hennafestés is.
-Idén a fesztiválra nem mentünk el a gyerekekkel, ez a program elmaradt, de a 38 fokos hőségben jól esett Kemencére átmenni a strandra- mesélte Tajti Réka, aki mindehhez hozzátette, minden este volt közös program: csapatépítő játékok, karaoke est, voltak sorversenyek, zsákba ugrás- sok-sok régi játék felidézése.
Szombaton este pedig egy olyan 6 feladatból álló játék volt, melynek során ki kellett mennie a gyerekeknek a faluba a feladat megoldásához pl. Tudják meg, ki a falu polgármestere? Hogy hívják a helyi plébánost? Mikor egyesült Bernece és Baráti? Keressenek bármilyen pecsétet! Fotóztassák le magukat két adott tanárral, akiket előre megneveztünk, illetve volt még egy jópofa játék, feladat: hozniuk kellett egy kis pohárnyi ribizlit, de nem vehették meg és semmilyen illegális módon nem juthattak hozzá. A falubeliek pedig nagyon örültek, mert a gyerekek bekopogtak hozzájuk és szüreteltek velük ribizlit, sőt, nem egy kispohárnyit, hanem volt, ahonnan egy rekesznyit küldtek a táborozóknak a háziak. Nagyon élvezte mindenki ezeket a játékokat.
Vasárnap délelőtt pedig a nyílt napra került sor, amelyre több szülő, valamint a faluból is érkeztek sokan. A drámapedagógussal a gyerekek székely történeteket dolgoztak fel, melyet ezen a délelőttön adtak elő, valamint a táborban készült alkotásokból láthattak egy kiállítást a vendégek.
Külön köszönet a táborban lévő gondnok házaspárnak, akik még a szabadnapjukon is ott voltak, segítettek nekünk, valamint dr. Géczi Istvánnak és munkatársainak.
Ezúton is szeretném külön megköszönni támogatóink közreműködését: Hullám Stúdió Bt. (Székely István cégvezető), Blumen Art Bt. (Nándori E. Ágnes cégvezető), Rayher Hobby Magyarország Kft. (Varga Edit)- mondta zárásként Tajti Réka, majd egyben meghívta honlapunk olvasóit is a táborban készült alkotásokból álló kiállítás megnyitójára október 12-én 17 órára a Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézménybe.

Kapcsolódó cikkek:







Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok: