Menu

Új játszóterek

2011.07.20.

Idén nyáron Rákospalotán és Újpalotán összesen három játszótér épül vagy újul meg. Közülük leghamarabb a Sárfű utcait vehetik majd birtokba a gyerekek, ennek a létesítménynek ugyanis július 15-én volt a műszaki átadása. Második lépcsőfokban az Eötvös utca és Redda Barnen utca sarkán található kis játszótér készül el, míg a Közvágóhíd téren várhatóan augusztusban kezdődnek a munkálatok.

-A Sárfű utcában egy korábbi európai uniós játszóteret újítottunk fel – mondta Németh Tibor, a Polgármesteri Hivatal Városgazdálkodási Irodájának vezetője. – Ez a park rosszul felszerelt volt, kevés játszóeszközzel rendelkezett, ezáltal csak egy korosztály igényeit tudta kielégíteni. A 8 millió forintos beruházás eredményeképpen a legkorszerűbb játszótér lett a kerületben.
Megkerestük Balogh András önkormányzati képviselőt, aki azt mondta, „a Sárfű utcai játszótér a legkihasználtabb tereink közé, de sajnos, nem csak használták, hanem rongálták is a játszóeszközöket. Szerinte a jövő egyik nagy feladata lesz, hogy ne csak megújítsuk, hanem meg is védjük a játszótereinket a vandáloktól.
Az Eötvös utca és Redda Barnen utca sarkán épülő park kettős funkcióval bír. Az önkormányzati terület egyik felén ugyanis parkolót, a másikon játszóteret alakítottak ki.
Az ötletgazda dr. Novák Ágnes alpolgármester volt, aki a parkoló kialakításával szeretett volna enyhíteni a Csokonai Művelődési Ház környékén tapasztalt parkolási gondokon.
-A húszfős parkoló mellé egy olyan játszóteret terveztünk, ami leginkább megfelel a lakosság igényeinek – mondta dr. Balázs Zoltán. – Előzetesen kikértük a lakosság véleményét, és a leginkább érintett korosztály számára terveztük meg a parkot. Helyhiány miatt ez a játszótér nem lehetett többgenerációs, azaz az „idősebb” fiatalok játszóhelyhez jutásáról mindenképpen gondoskodnunk kell. Ez a létesítmény azonban még csak az első kapavágás volt a rákospalotai városközpont kialakítása érdekében.”
Erről éppen a legutóbbi ülésen határozott a testület, és ennek a programnak részét képezi majd egy sportcsarnok, több iskolai tornacsarnok és esetlegesen egy extrém sportpálya kialakítása is.
Németh Tibor szerint a Közvágóhíd téri játszótér kialakítása is komoly lakossági igényt elégít majd ki. Rákospalotának ezen a részén ugyanis nem volt játszótér. „A játszótér megépítése pályázati támogatással fog történni – magyarázta az irodavezető. – Az önkormányzat 7 millió forintja mellé ugyanis a magyar Bankó Kft. és a holland Boer Speeltoesteller cég összesen 4,7 millió forintot adott.” Bárdosi György, a terület önkormányzati képviselője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a közvágóhíd téren nem csak egy új játszóteret létesítenek, hanem a zöld terület is megújul. Szavai szerint „a terület adottságai már eddig is kiválóak voltak, a tér mégsem rendelkezett semmilyen funkcióval, a játszótér és a parkrendezés révén azonban egy kiváló közösségi tér válhat belőle.”
A játszótér elsősorban a kisebb gyerekek igényeit elégíti ki, az előzetes konzultációkon ugyanis erre volt a legnagyobb igény, a nagyobbak számára majd következő lépésként a közeli Vácrátót téren szeretnének egy játszóhelyet kialakítani. A három játszótér megújulása jelzi az önkormányzat szándékát is:
a kerület közösségi tereinek a mielőbbi felújítását, kialakítását. A XV. kerületben jelenleg 41 játszótér található. Ebből az idei hárommal együtt már 16 felel meg a 21. század igényeinek. A Sárfű, az Eötvös utcai és Közvágóhíd téri rekonstrukciókat a Répszolg munkatársai végzik. Az önkormányzat mindhárom
helyszínen lehetőséget biztosít ivókutak kialakítására is.
A megkérdezett önkormányzati képviselők egyöntetűen azt mondták, egyik játszótérnek sem lesz ünnepélyes átadása, ehelyett ahogy elkészülnek a létesítmények, azonnal megnyitják azokat a lakosság előtt.
„A kerületi játszóterek egy része magas színvonalú és kellemes, illeszkedik saját környezetébe. Sajnos azonban van olyan is, amelyik elhanyagolt képet mutat” – kezdte dr. Novák Ágnes az önkormányzat játszóterekre vonatkozó koncepciójának bemutatását. Mint mondta, ilyen volt a Sárfű utcai is. Hozzátette: „A kertvárosi részeken is szívesen járnának a kismamák és a
gyerekek olyan játszótérre, ahol találkozhatnak egymással is és a szabad levegőn játszhatnak. Ezért került az Eötvös utcába és Közvágóhíd utcába is egy-egy játszótér, az óvodás korosztály számára. A felmerülő igényeknek igyekszünk megfelelni, és az évek során bővíteni a játszóeszközök választékát.”