Menu

Nincs is oly messze

2011.07.20.

Ki gondolná, hogy Magyarország és Kína csak légvonalban van távol egymástól. A valóságban itt van Budapesten lakóival, szolgáltatásaival, termékeivel.
Az elmúlt hetekben több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a XV.kerületben valóban jelen van Kína.

Így többek között az elmúlt hónap végén a Csöcsiang Márkás Termékek Kiállítással és Üzleti Fórummal nyílt meg a CBTC (China Brand Trade Center) a Szentmihályi úton. A márkás, versenyképes kínai termékek és gyártóik számára létrejött központ az AsiaCenter szomszédságában van, ahol a látogatók közvetlenül, költséghatékonyan és időt spórolva léphetnek kapcsolatba ázsiai kereskedőkkel és befektetőkkel. Amint a megnyitó program keretében Soós Eszter szóvívő elmondta, a központ létrehozása azért újszerű, mert így a kínai gyártók közvetlenül kerülhetnek kapcsolatba európai vevőikkel, a kommunikáció révén kialakul a Kínában rendkívül fontos bizalom, és ebből együttműködési lehetőségek születhetnek. A CBTC-vel a kereslet és a kínálat számára is új perspektívákat nyújtunk. Csöcsiang beköltözésével megteremtette az alapot arra, hogy a kínaiak hídfőállást építhessenek ki Közép-Kelet-Európában, ami egy modern Selyemút első állomása lesz. S bár számos ágazatban jött létre kapcsolatfelvétel a kínai és az európai üzletemberek között- autóalkatrészek, építőanyagok, elektronika és a megújuló energia kapcsolódó termékek és szolgáltatások-, valódi sikerről és a tapasztalatokról csak egy év távlatából lehet majd beszélni.
Az üzleti fórumot követően alig egy héttel később szintén a Budapest China Mart adott otthont annak a programnak, melyen középpontjában a magyar és a kínai üzletemberek kapcsolatfelvétele volt. A rendezvényen zsúfolásig megtelt a terem, ahol a teljesség igénye nélkül az autóalkatrészek (vasöntvények, megszakítók, porlasztók, indítómotorok), a gépalkatrészek (lánctalpak, futógörgők nyomdagépekhez, öntvények stb.), az épület gépészet (radiátorok, kazánok), a dróthálók, a gyógyszeripari és biokémiai készítmények és eszközök, szőrme, textil, és ruhai termékek, szintetikus gyémánt termékek , üveg termékek (poharak, parfümös üvegek, kancsók, mércék), a munkavédelem (PVC kesztyűk), a fabútorok (Redwood) területén gyártók és forgalmazók, valamint az élelmiszergyártók (olajok, zöldségfeldolgozók, állateledel) vettek részt. A rendezvényt a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara szervezte.
Az üzleti fórumon, az üzletemberek, és vállalatvezetők mellett jelen volt Hebei tartomány gazdasági vezetősége, valamint a Kínai Nagykövetség tanácsosa.
Először néhány mondatban Hebei tartományról hangzott el néhány fontos információ, mely szerint a tartománynak közel 20 millió lakosa van és a gazdaságuk is majd kétszerese hazánkénak.

Tang Hong Ji, a Kínai Népköztársaság Budapesti Nagykövetségének tanácsosa mindehhez hozzátette amellett, hogy Magyarország világhírnevét dicsérte, hogy nagyon jó kapcsolat alakult ki Kína és Magyarország között, főként, hogy hazánk az EU tagja.
-Fontos volt ebben a kapcsolatban az az állomás, hogy a Kínai Népköztársaság elnöke Magyarországra látogatott, hiszen a delegáció tagja volt számos tartományi képviselői is, akiken keresztül épülhet a két ország gazdasági kapcsolata.
A fórumon mindezeket követően szakmai megbeszélésekre, tapasztalatcserékre került sor.
A két üzleti fórum között még egy jeles kínai programnak adott otthont a kerület és ezen belül az Önkormányzat.
Négy évvel ezelőtt a kerületi Önkormányzat és Kínai Népköztársaság Fujian tartomány Sanming városa egy baráti cserekapcsolatokról szóló megállapodást írt alá közösen, amely a gazdasági, kulturális, oktatási, sport, egészségvédelem területére érvényes, Az elmúlt héten Liu Dao Qi-val, Sanming polgármesterének vezetésével érkezett egy delegáció az Önkormányzatba, ahol László Tamás polgármester fogadta a vendégeket.
A megbeszélésen többek között szó esett a jövőbeni elképzelésekről, így a kerület polgármestere támogatásról biztosította a kínai felet. Hangot adott annak az elképzelésnek, melynek során az M0 és M3-as találkozásánál kereskedelmi egységeket magába foglaló övezet jönne létre. Emellett a kulturális területen is vannak előrelépési lehetőségek: többek között kiemelte, hogy szívesen biztosítana helyet a kerület a kínai kulturális központ beruházásához.
Bitvai Nándor alpolgármester annak a gondolatának adott hangot, mely szerint a sport számos területén lát együttműködési lehetőséget a kínai és a magyar fél között.
Liu Dao Qi-val, Sanming polgármestere arról beszélt az összejövetelen, hogy számos olyan pont van, amelyben komoly együttműködés alakulhat ki, illetve folytatódhat a jövőben. Így várják a diákokat, pedagógusok az oktatási intézményeikben, de épp oly szívesen látják a munkavállalókat, illetve a turistákat is. Elmondta, hogy városukban kiemelkedő a textilipari, papíripari, élelmiszeripari tevékenység.
Miután 2012. tavaszán lejár az öt évre kötött együttműködési megállapodás a XV.kerület és Sanming városa között, így László Tamás polgármester javasolta, hogy jövő év elején egy kereskedelmi konferencia megszervezését javasolta, ahol a jövőre néző irányvonalakat meg tudják határozni.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képgalériák

Baráti találkozó Fujian tartomány Sanming városával mint, testvérvárosunkkal


Sajtótájékoztató találkozó Fujian tartomány Sanming városával, mint testvérvárosunkkal